Tudi Blejci bodo imeli svoj sir

Slika: Občina Bled
Bled bo dobil nov kulinarični proizvod – Blejski sir, ki je nastal kot produkt dela Kmetijsko gozdarske zadruge Gozd Bled, narejen pa je iz lokalno pridelanega mleka.

 

Gre za poltrdi mastni sir, njegov okus pa je primeren za širšo populacijo. Staran je najmanj dva meseca, torej od 45 do 60 dni. Drugače  lahko zori še dve leti, saj roka trajanja skoraj nima. Sir s staranjem spreminja obliko in trdoto, hrani pa se pri temperaturi do 4 stopinje Celzija,  kar zagotavlja, da dolgo ohranja okus in trdoto.

Kako bo s prodajo?

”Prodajali bomo hlebe, sir pa bo na voljo tudi v posebni embalaži, vakuumsko pakiran  po 30 dekagramov, ” je pojasnila direktorica zadruge. Dodala je še, da so poleg sira pripravili tudi dve različni deski za rezanje sira z vgraviranim logotipom Blejski sir. Logotip Blejski sir je sicer oblikovna izpeljanka logotipa destinacije Imago paradisi – Podoba raja.

Sir bodo prodajali v lokalnem območju, po blejskih hotelih, na gradu in na otoku, posebej ga bodo prestavili na Blejskih dnevih in podobno, seveda pa bo na voljo tudi v KGZ Gozd Bled. Skrb, da bi sira zmanjkalo je odveč, saj imajo kmetje, ki sodelujejo mleka toliko, da če bi predelali vsega, bi lahko na dan naredili tisoč kilogramov sira.

Kot so pojasnili na zadrugi, je sir začetek projekta, ki ima velike obete za razvoj in če se bo prijel, bodo produkt nadgradili z Blejsko klobaso in suho govedino. Promocija bo obsežna, tudi z velikimi plakati na gorenjski avtocesti in seveda na Bledu.

Prva javna predstavitev sira bo v soboto, 27. januarja, ob 11. uri v avli Infocentra Triglavska roža na Bledu,  ko bodo na slovesni predstavitvi povedali nekaj več o poti in zgodbi Blejskega sira. Govorniki bodo direktorica zadruge, Jana Zalokar, svoj pogled bosta predstavila tudi župana občine Bled, Janez Fajfar in občine Gorje, Peter Torkar ter  dr. Andrej Pompe, soustvarjalec znamke Bled – Imago paradisi.

Nastopila bo otroška folklorna skupina Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno, nato pa bo sledila degustacija sira, za katero bodo poskrbele članice društva žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje.

Vsi obiskovalci boste imeli možnost nakupa Blejskega sira po posebni ceni.

Več o Blejskem siru lahko izveste na spletni strani www.blejskisir.si.