Majdičev log je bil njegov projekt

Iztok Jenko je svetnik Mestne občine Kranj, kjer so danes opravili zadnjo sejo v tem mandatu. Z njim smo spregovorili o štirih letih njegovega dela in projekih, pri katerih je tvorno sodeloval.

Gospod Jenko, svoje pečate ste pustili pri več projektih, kot so priprava prostorskega načrta za kanjon Kokre, prizadevali ste si za pločnik na Jelenčevi ulici, sodelujete pri pobudah in reševanju problematike v krajevnih skupnostih, delujete v več svetih zavodov v Kranju in pri številnih projektih, ki so po Kranju z okolico prinesli pozitivne spremembe. Tudi Majdičev log je odmevnejši projekt tega mandata, katerega idejni oče ste prav vi. Kako je prišlo do te ideje?

S tem delom Kranja sem povezan že od malih nog. Sem sem hodil plavati na zimski bazen in na drsališče v sklopu Sejma. Ko smo hodili na  sejemske prireditve in iskali bližnjice – tudi do brezplačnega vstopa – smo hodili tu okoli. Z nastopom službe v skupini Elektro Gorenjska (EG) se je povezanost še poglobila. Soočal sem se z veliko vprašanji občanov, ki so želeli dostopati do otoka po krajši poti, ali lahko to odpremo. Razmišljal sem tudi, kako bi bolj približali otok stanovalcem mestnega jedra in okolici. Kot mestni svetnik in obenem zaposlen na EG sem imel odlično izhodišče, da zadevo potisnem naprej. Nato smo jo z občinsko upravo in njenim vodstvom skupaj realizirali.

Energetik, informatik in menedžer Iztok Jenko je zaposlen v skupini Elektro Gorenjska že prek 35 let. Mož in oče dveh čudovitih hčera v kranjskem mestnem svetu ne slovi kot glasen svetnik, a je dobro poznan kot človek akcije. Odločil se je, da bo znova kandidiral za Mestni svet. Njegovo vodilo je »Manj besed, več dejanj!«, njegov cilj pa povezovanje skupnosti ali povezovalna politika, ki mora za dobro vseh delovati z roko v roki z gospodarstvom.

Danes ste kranski mestni svetniki zadnjič zasedali. Idej in projektov imate še veliko. Katere so vaše prioritete za naslednji mandat?

Zagotovo bom nadaljeval zgodbo razvoja kanjona Kokre in Savskega otoka (Majdičev log), ki se je šele začela. V mojem programu je »trojček«, ki ga peljem že zdaj. To je povezava Savskega otoka kot turistično-rekreativne poslovne destinacije s povezavo starega mestnega jedra in s povezavo celotnega kanjona Kokre. Tu želimo narediti največjo trim stezo v tem delu Slovenije, ki bi povezovala Savski otok, Prebačevo, Kranj za Globusom, kanjon Kokre in Standard. To je v načrtu za naslednji mandat. Angažiram se tudi pri ohranjanju tehnične dediščine, kot je energetika, Majdičev mlin in proizvodnja elektrike. Tehnična dediščina je zapostavljena, zato to povezujem. V Gorenjskem muzeju sem v svetu zavoda prav iz tega razloga.

V času svetovne energetske krize vaša prizadevanja za ohranjanje energetske dediščine dobivajo še večji pomen. Kakšen je vaš doprinos na tem področju?

Kot svetnik in gospodarstvenik se zavzemam in želim biti aktiven soustvarjalec boljšega življenja v  MOK in regiji. Tako s področja obnovljivih virov, učinkovite rabe energije, trajnostne mobilnosti, povezovanja turizma skozi urbano strategijo, kmetijstvo, mesto in podeželje, kot aktivne dekarbonizacije. MOK mora postati pametno mesto, ki bo v korist ljudem vseh starosti, da bodo imeli še boljšo kvaliteto bivanja. Ključno pa je to, da se naša kulturna in tehnična dediščina tako ohranja kot vključuje v prihodnost.

To je bil vaš prvi mandat mestnega svetnika. Kaj je največja frustracija človeka, ki prvič pride v lokalno politiko?

Če izhajam iz stališča gospodarstva, prideš poln adrenalina, poln idej. Nato te najprej ustavi birokracija in postavi ob zid. Občina je velik aparat. Naprej je odvisno od posameznika. Če te na začetku ovire ustavijo, potem je frustracija vedno večja. Lahko pa si inovativen v pristopu ali začneš politično lobirati, da se projekt realizira. Lahko bi izgubil voljo, a je nisem in je imam dovolj še za naslednje projekte. Potrebno pa je imeti tudi pravi pristop do ljudi.

Kaj bi lokalno politiko po vašem mnenju naredilo boljšo?

Motijo me populizem, grde besede in brezpredmetna podtikanja. To ni v moji naravi. Na sejah me zmoti veliko govorjenja z malo učinka. Predvsem, ko se pogovarjamo o stvareh, ki so na koncu brezpredmetne. Evidenca, kdo je kolikokrat spregovoril, še ni rezultat, kaj je bilo narejeno. Sem človek dejanj in moja filozofija je drugačna. Ne govorim veliko na sejah, sem pa izven sej in v komisijah dosti bolj aktiven. Tam lahko udejanjam svojo politiko. Zelo pomembno bi bilo, da bi se vsak, ki gre v lokalno politiko, osebno angažiral pri realizaciji projektov.

V lokalno politiko ste aktivno vstopili leta 2018, ko ste bili kot dolgoletni član SDS izvoljeni v občinski svet mestne občine Kranj. Vas zanima tudi državna politika?

Državna politika me ne zanima in v pri njej ne želim aktivno sodelovati, dokler je na takem nivoju.

Če dovolite malce provokativno vprašanje … V Kranju je večkrat slišati, da imamo v primerjavi z državno ravnijo nelogične povezave v lokalni politiki. Ali je res, da SDS in SD, sicer nasprotni si opciji, v Kranju držita skupaj?

Večinoma zelo zgledno sodelujemo. Ker se v lokalni politiki med seboj poznamo tako skozi poslovni svet, kot skozi svet športa, med seboj drugače delujemo, kot na državnem nivoju. Zakaj prav ti dve stranki? Ker večina ostalih strank izginja, ti dve pa sta skozi zgodovino najmočnejši. Na splošno v mestnem svetu pogrešam to, da se premalo povezujemo med seboj. Za pravi namen je treba odmisliti politično pripadnost. Sam podpiram projekte, ki jih predstavijo druge politične skupine, če so le projekti dobri.

Kot pravite, je družina prva prioriteta v vašem življenju. Pa vendar najdete čas za svoje hobije. Kako zapolnite svoj prosti čas? 

Šport je del mojega vsakdana od malih nog naprej. Predvsem pohodništvo, kolesarjenje, tek po gozdu, … Hobijev pa je včasih preveč, saj je dan prekratek za vse. Zelo rad potujem, poslušam rock, sem pa tudi filmofil že od nekdaj.

Kateri film bi potem po vašem mnenju moral videti vsak Kranjčan?

Dokumentarni film Industrijska zgodovina Kranja, ki pove vse o tem, kaj je Kranj bil.

Prijatelji pravijo, da ste gurman.

Tako je, predvsem ljubitelj steakov, od tradicionalnih jedi pa mi najbolj zadiši kranjska klobasa z zeljem in žganci, ki jih pripravi moja žena. Pa štruklji, jabolčni štrudelj, … Rad jem kvalitetno in lokalno prehrano. Najljubši prostor na območju kranjske občine mi je moj dom na Mlaki, ki ima zame najboljšo energijo. Tam nastajajo prave gurmanske specialitete, tudi takšne izpod peke, s katerimi se lahko osebno pohvalim.

Tudi letos boste kandidirali za mestnega svetnika. Kakšne lastnosti ima Iztok Jenko, da si zasluži glas na volitvah?

Sem zaupanja vreden – če ne morem realizirati, ne bom obljubil. Sem trmast pri doseganju cilja – zadeve izpeljem do konca ne glede na časovno komponento. Sem tudi povezovalen z visokimi moralnimi  načeli. Ne želim si projektov, kjer ni iskrenega sodelovanja.