Zbiranje podpisov za razpis referenduma o 2. tiru

Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo, katere pobudnik in vodja je Vili Kovačič, je v petek, 19. 5., pričela z zbiranjem 40.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru. Podpise za razpis referenduma, katerega geslo je Proti dvojni ceni za enojni tir, je treba zbrati v 35 dneh.
Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge 2tir , ki ga je vlada pripravila in sprejela v zelo kratkem času, naj bi bil ovrednoten na 1.300 milijonov evrov. Za ta znesek bi zgradili 27 km proge, kar pomeni, da bi 1 km proge stal okrog 50 milijonov evrov, kar je povsem neprimerljivo z zneski po Evropi, kjer se cene za km gibljejo med 5 do 7 milijoni evrov oz. 18 milijoni, če je teren zelo zahteven.

Strokovnjaki navajajo, da bi morala biti cena drugega tira nižja za vsaj 550 do 571 milijonov evrov nižja.

Kaj bi s tem preplačilom lahko zgradili na Gorenjskem?
– Blejsko obvoznico
– Bohinjsko obvoznico
– Zgradili bi lahko še avtocestni izvoz Britof, kjer je zemlja že odkupljena in tako bi bila gradnja severne obvoznice  nepotrebna.

Civilna iniciativa na svoji strani poudarja, da gradnjo drugega tira podpirajo, vendar ne preplačanega, kot ga ponuja vlada – ponuja namreč ENOTIRNI DRUGI TIR, zato zahtevajo DVOTIRNI DRUGI TIR, vendar za bistveno nižjo ceno kot jo predlaga vlada za ENOJNI TIR.

Civilna iniciativa mora 40.000 podpisov za izvedbo referenduma zbrati do 22. junija. V kolikor želite civilno iniciativo podpreti, imate na voljo več možnosti:

  • Delno izpolnjen obrazec si lahko natisnete (tukaj), ga izpolnite in odnesete na Upravno enoto (v svojem kraju ali katero koli Upravno enoto ali Krajevni urad v Sloveniji, ne glede na stalno bivališče), ki ga bo potrdila. S seboj morate imeti veljaven osebni dokument (osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje). Obrazec lastnoročno podpišete pred upravnim delavcem na upravni enoti ali krajevnem uradu. Tako potrjen obrazec nato pošljite na naslov: REFERENDUM DRUGI TIR, pp.122, 1000 Ljubljana
  • Obrazec se lahko odda tudi elektronsko, z e-podpisom (oddaja s kvalificiranim digitalnim potrdilom SIGEN-CA). Povezava do obrazca – (tukaj).

Razlogi, zakaj je civilna iniciativa proti vladnemu „zlatemu tiru“:

1. VLADNI DRUGI TIR je SLEPI TIR za LUKO KOPER, saj nas bodo zaradi prepočasne izgradnje prehiteli Avstrijci iz severno zahodne smeri.
2. VLADNI DRUGI TIR bo 2- do 3-krat PREPLAČAN in bo na dolgi rok (v 45 letih) gospodarstvo stal cca 3 milijarde (dajatve LUKE in pristojbine transporta).
3. Popolnoma ZANEMARJA RAZVOJ ISTRE in življenje lokalnega prebivalstva, saj ohranja nevzdržno in življenjsko nevarno sedanjo progo v pobočju Kraškega roba.
4.Ukinja SUVERENOST države Slovenije, ker je v zakonu uveljavljeno upravljanje s pravico veta. Vlada s tem zakonom suverenost poklanja Madžarom in zalednim državam. Slovenski davkoplačevalci nismo naprodaj!
5.    Smo PROTI DVOJNI CENI ZA ENOJNI TIR. Resnični dvojni drugi  TIR naj se zgradi z DOMAČIM KAPITALOM in Z DOMAČIM ZNANJEM.
6.    Treba je na novo začrtati TRASO. Vlada nam prodaja 25 let star in zastarel projekt kot razvojni projekt. Potrebna je revizija železniške povezave Koper – Divača z novimi spoznanji znanosti, tehnike, ekonomije, tehnologije in okoljevarstva.
7.    Razvoj zavira VLADA – ne DAVKOPLAČEVALCI. Vleče nas za nos in v novo avanturo TEŠ6. Tudi pri tej se je brezglavo mudilo.

Sprotne informacije civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo in Vilija Kovačiča so vam na voljo tukaj.