Zaključena preiskava kaznivega dejanja umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024, nekaj po 15. uri obveščeni o streljanju na območju Policijske postaje Škofja Loka. Na kraj je bilo takoj napotenih več policijskih patrulj, vodniki službenih psov, helikopter slovenske policije in druge reševalne enote.

 

Med izvajanjem policijskih aktivnosti je bil v gozdu najden moški, ki je umrl nasilne smrti. Policisti so kraj zavarovali in nadaljevali z izvajanjem iskanja storilca. Domnevni osumljenec je bil izsleden in prijet v gozdu, v bližini najdbe žrtve. V okviru preiskave kaznivega dejanja umora mu je bila na kraju odvzeta prostost. Policisti so po opravljenem prijetju osumljenega kraj kaznivega dejanja zavarovali in začeli z opravljanjem ogleda in pregledovanjem terena. Na kraj sta prišli tudi dežurna preiskovalna sodnica pristojnega okrožnega sodišča in dežurna državna tožilka pristojnega državnega tožilstva.

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je bila 64-letna žrtev s traktorjem v gozdu in je izvajala gozdarska dela – spravilo lesa. Ko je žrtev videla 52-letnega moškega, ki je z razdalje začel streljati nanj, je o tem po telefonu poklicala policijo na št. 113. Med pogovorom je policistom moški povedal, kdo strelja nanj ter da je zadet. Zatem se na telefon ni več odzival. Takoj so se intenzivno začele policijske aktivnosti o lociranju klicočega ter domnevnega storilca. Policijske aktivnosti je na kraju izvajalo večje število policistov, kriminalistov, vodnikov službenega psa in dve posadki z dvema policijskima helikopterjema. Prva posadka je s patruljnim helikopterjem na težje dostopnem kraju locirala iskano vozilo in domnevno osumljeno osebo kaznivega dejanja, v nadaljevanju pa nudila asistenco policistom, ki so opravili prijetje osebe. Drugi, transportni policijski helikopter, je na kraj kaznivega dejanja, zaradi izvedbe prvih nujnih preiskovalnih dejanj prepeljal preiskovalce.

Osumljeni je streljal na žrtev z dolgocevnim strelnim orožjem in ga dvakrat tudi zadel. Po dejanju je s kraja odšel. Policisti različnih enot so nevarnega osumljenca skladno z metodiko in taktiko policijskega dela po temeljitem pregledu območja uspešno izsledili in prijeli v širši okolici najdbe žrtve, medtem ko je takoj po izvršitvi umora naprej izvajal gozdarska dela.

V sklopu kriminalistične preiskave je bila pri osumljenem na podlagi odredbe preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Kranju opravljena hišna preiskava, kjer smo zasegli predmete, pomembne za nadaljnji kazenski postopek, pri čemer pa sredstvo storitve (strelno orožje) ni bilo najdeno. V nadaljevanju so policisti pri temeljitem pregledu širše okolice kraja kaznivega dejanja našli tudi skrito dolgocevno strelno orožje, za katerega utemeljeno sumimo, da je bilo uporabljeno pri kaznivem dejanju.

Kriminalistična preiskava je bila zelo zahtevna in obsežna. Kraj kaznivega dejanja je bil težko dostopen in zahteven. Aktivnosti gorenjskih policistov v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, policisti vodniki službenih psov, policisti – piloti policijskih dronov, policijskimi psihologi, policisti gorske enote, zdravstvenim osebjem in reševalci Gorske zveze Slovenije so intenzivno trajale več dni.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov je 52-letni moški utemeljeno osumljen, da je izvršil kaznivo dejanje umora po 116. členu Kazenskega zakonika, na grozovit in zahrbten način. S kazensko ovadbo je bil včeraj, 10. aprila 2024, priveden k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kranju, ki je zanj odredila pripor.

Za navedeno dejanje je predpisana kazen zapora najmanj petnajstih let.

 

Spletno uredništvo