Najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji letos je Roto – Pavlinjek. Glavni direktor Matjaž Pavlinjek je najprestižnejše priznanje za proizvodno podjetje v Sloveniji prejel v Kulturnem domu Mengeš – Špas teatru, na zaključni prireditvi letnega izbora tovarna leta. Roto – Pavlinjek je tudi prejemnik nagrade za trajnostno naravnano tovarno.

Na prireditvi so podelili še nagradi v drugih kategorijah, in sicer:
– podjetju Trimo za najboljšo razvojno-inženirsko ekipo leta (zmagovalca so z glasovanjem izbrali predstavniki podjetij, ki so do zdaj sodelovala v izborih tovarne leta; skupaj jih je več kot 50)
– podjetju LED Luks iz Vrtojbe pri Novi Gorici za uspešen projekt digitalizacije v malih in srednjih podjetjih (MSP).

Sklepni dogodek izbora najboljšega proizvodnega podjetja je gostil lanski prejemnik naziva tovarne leta 2022 – Biološke učinkovine Mengeš skupine Novartis. Med tremi letošnjimi finalisti: Roletarstvo Medle, Roto – Pavlinjek in Trimo, je strokovna žirija v sestavi Stanka Šarc Majdič, članica uprave SID banke, Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana, Vesna Stergar, vodja operativnih projektov za celotno proizvodnjo Bioloških učinkovin Mengeš ter predsednik žirije, izkušeni menedžer Anton Papež, na podlagi predstavitev in javnega pogovora s finalisti izbrala zmagovalca: Roto – Pavlinjek.

»Pri odločitvi o zmagovalcu tovarne leta 2023 so pretehtali visoka stopnja vertikalne integracije podjetja, s katero obvladujejo proces razvoja materialov, vidik trajnosti, Roto – Pavlinjek je že del krožnega gospodarstva in uporablja tudi biorazgradljivo plastiko. Navdušila nas je njegova širitev, tako pri programu kot po obsegu poslovanja, ter dejstvo, da uspešno poslujejo kot družinsko podjetje,« je povedal predsednik žirije Anton Papež.

Direktor Matjaž Pavlinjek pa je nagrado pospremil z besedami:

»To priznanje je še dokaz več, da smo na pravi poti, da smo pravočasno razumeli izzive in prepoznali okoliščine, ki so od nas zahtevale velik preobrat in korenite spremembe v načinu dela in poslovanja: digitalizacijo, robotizacijo in integracijo obnovljivih virov. Hkrati to priznanje pomeni veliko odgovornost za naše poslovanje tudi v prihodnosti, odgovornost do zaposlenih, naravnega okolja ter regije, v kateri delujemo.«

V izjavi za javnost so zapisali:

IZKAZNICA TOVARNE LETA 2023

Roto – Pavlinjek iz Černelavcev pri Murski Soboti z blizu 180 zaposlenimi razvija in izdeluje visoko kakovostne, inovativne, tehnično dovršene ter uporabnikom in okolju prijazne izdelke in rešitve iz polimerov.

Letos bo Roto – Pavlinjek predvidoma ustvaril 32 milijonov evrov prihodkov, kar je 23 odstotkov več kot lani. Rast je posledica večjega povpraševanja kupcev in novih proizvodnih zmogljivosti. Roto – Pavlinjek je največja družba v slovenski mednarodni skupini Roto z osmimi proizvodnimi lokacijami v štirih državah – poleg Slovenije še na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji.

2.000 RAZLIČNIH IZDELKOV V PORTFELJU
V izdelčnem portfelju imajo približno 2000 različnih izdelkov. Izdelujejo komponente za produktne skupine:

– kmetijsko mehanizacijo – rezervoarje za gorivo, strehe, blatnike,
– komponente za električna vozila, tudi za karoserijo manjšega mestnega električnega avtomobila, komponente za električne čistilce cest in velike hranilnike električne energiji ter za čistilce olja in zraka,
–  rezervoarje za avtodomerezervoarje za navtično industrijo, rezervoarje za motorje in ultra lahka letala, pa tudi za gasilska vozila in komponente za logistiko …

Med najzahtevnejše izdelke se zaradi kompleksne geometrije in uporabljenih materialov uvrščajo rezervoarji za gorivo za motocikle, ki jih izdelujejo za KTM in Hondo.

Proizvajajo tudi čolne ROTO 450s, izdelane iz visokokakovostnih 3-slojnih materialov z možnostjo 100 % recikliranja. Ta izdelek je leta 2020 prejel Zlato priznanje GZS za inovacije. Izdelali so tudi največji katamaran iz recikliranega materiala Roto Korkyra 650, ki bo slovenski in mednarodni javnosti predstavljen v začetku prihodnjega leta.

»Z izdelki za kmetijsko mehanizacijo ustvarimo približno 30 %, separatorji za čiščenje olja in zraka predstavljajo 25 % prodaje, navtični program 20 %, komponente za avto-moto industrijo 15 % in komponente za e-hranilnike 10 %,« razloži direktor Matjaž Pavlinjek.

TEHNOLOGIJA IZDELAVE IN 3D-TISKALNIK Z NAJVEČJIM DELOVNIM OBMOČJEM
Za izdelavo izdelkov in komponent iz polimerov uporabljajo tehnologijo rotacijskega litja in tudi novo tehnologijo robotiziranega rotacijskega litja. Posebnost nove tehnologije je, da se orodje ne segreva v peči, ampak ga segrevajo s pomočjo električnih grelcev, ki so nameščeni neposredno na orodju. Po besedah Matjaža Pavlinjeka električno robotizirano rotacijsko litje uporabljajo pri izdelavi izdelkov večjih serij, pa tudi zelo zahtevnih, kot že omenjeni rezervoarji za gorivo motociklov KTM.

Za izdelavo izdelkov uporabljajo približno 3000 orodij, vsako leto pa razvijejo med 150 in 180 novih za nove izdelke. Pri izdelavi orodij je nepogrešljiva tudi tehnologija 3D-tiskanja peščenih form, ki jo uporabljajo od leta 2017. Veliki 3D-tiskalnik z delovnim območjem štiri metre krat dva metra je po besedah Matjaža Pavlinjeka največji ne le v Sloveniji, ampak tudi daleč naokrog.

DIGITALIZACIJA PRINESLA VIŠJO PRODUKTIVNOST
Digitalizacijo so v proizvodnjo začeli uvajati pred leti. Glavni izziv digitalizacije je bilo povezovanje dveh ERP sistemov preko SQL baze. Na osnovi tega so lahko implementirali inteligentno načrtovanje proizvodnje, ki upošteva algoritem kombinacij različnih orodij in hkrati zagotavlja optimalno zasedenost strojev, ter izboljšali načrtovanje, da bi kupcem lahko dali natančnejše informacije o dobavi izdelkov.

Vzporedno z digitalizacijo je podjetje integriralo tudi nov plačilni sistem, ki temelji na plačevanju zaposlenih na osnovi produktivnosti in kakovosti dela, ki izhaja iz podatkovne baze sistema MES. Zaposleni tako vsak dan sproti vidijo, kolikšen je njihov zaslužek. Večja produktivnost jim ob koncu meseca lahko prinese tudi do 30 odstotkov višjo plačo.

NAGRADA TUDI ZA TRAJNOSTNO NARAVNANO TOVARNO
Roto – Pavlinjek je v zadnjih dveh letih izboljšal učinkovitost rabe virov z zmanjšanjem porabe vode in energije ter povečal recikliranje. Z namestitvijo sončne elektrarne so ogljični odtis zmanjšali za več kot 120 ton ogljikovega dioksida ter dosegli 25-odstotno samozadostnost.

Spletno uredništvo