Pregled dogajanja: Poškodovan motokrosist, voznik izločen na podlagi prijave in vlomi

vir: moto.net

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel eno obvestilo o prometni nesreči z materialno škodo, tri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in dve v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.

Vožnja v naravnem okolju

Kranjski policisti so včeraj dopoldan obravnavali nesrečo motokrosista, ki se je poškodoval na Kriški planini. Motokrosist se je vozil v naravnem okolju, padel je sam, s kraja pa je bil odpeljan z vojaškim helikopterjem. Policisti proti njemu zaradi vožnje v naravnem okolju vodijo prekrškovni postopek, ker je vožnja z vozili na motorni ali drug lasten pogon v naravnem okolju prepovedana.

Tržiški policisti pa so prijavo vožnje v naravnem okolju včeraj obravnavali na Brezjah pri Tržiču. Zaradi kršitve so obravnavali dva motorista, enega od njiju tudi zaradi vožnje neregistriranega motornega kolesa. Proti obema poteka prekrškovni postopek.

V naravnem okolju je razen za nekatere izjeme prepovedano voziti, ustaviti,
parkirati ali organizirati vožnje z vozili na motorni ali drug lasten pogon
vozila. To so vsa območja izven:

 • naselij;
 • javnih in nekategoriziranih cest, ki se uporabljajo za javni cestni promet, v skladu s predpisi, ki urejajo ceste, ter drugih prometnih površin, ki so namenjene za vožnjo, ustavljanje in parkiranje v skladu s predpisi, ki urejajo ceste in varnost cestnega prometa;
 • gozdnih cest v skladu s predpisi, ki urejajo gozdove;
 • območij, ki so s prostorskimi akti določena kot površine za rekreacijo in šport in namenjena tudi vožnji z vozili na motorni pogon v skladu s predpisi, ki urejajo prostor;
 • omrežij gospodarske javne infrastrukture in
 • območij rudarskih operacij, ki so določena v skladu s predpisi, ki urejajo prostor in rudarstvo.

Alkohol

Na podlagi prijave si policisti včeraj iz prometa izločili voznika osebnega avtomobila, ki mu je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0.86 mg/l alkohola oziroma skoraj dva promila. V prijavi je bilo sporočeno, da voznik vijuga po avtocesti. Voznik je bil iz prometa izločen, še preden je morebiti povzročil prometno nesrečo.

Vozite le trezni!

Na Gorenjskem so vozniki pod vplivom alkohola letos povzročili 93 nesreč, lani 108, največ zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje (34) in neprilagojene hitrosti (34).  V povezavi z alkoholom v nesrečah izstopajo še neupoštevanje pravil o prednosti in prekratka varnostna razdalja.

Vse to so nevarna tveganja, ki jih ti vozniki zavestno zanemarjajo, ko se odločijo za vožnjo pod vplivom alkohola, posledice pa so ravno nesreče z različno hudimi poškodbami, tudi smrtjo. Ne dopustite tega in se ne odločite za vožnjo, če ste pili alkohol!

Občutno prehiter

Gorenjski prometni policisti so včeraj izmerili hitrost vožnje tujca, ki je na omejitvi 110 km/h od Lipc do Karavank z osebnim avtomobilom vozil s hitrostjo kar 218 km/h. Voznika so kaznovali z globo 1.200 evrov in sankcijo 9 kazenskih točk.

Vlomi

 • V Preddvoru so policisti včeraj obravnavali vlom v stanovanje in iz njega tatvino denarja ter zlatnine.
 • Na Cesti Franceta Prešerna je bilo vlomljeno v dva gradbena zabojnika.
 • V Groharjevem naselju v Škofji Loki pa je bilo vlomljeno v vozilo z orodjem, ki je bilo odtujeno.
 • V Škofji Loki je bil vlom izvršen tudi na Partizanski cesti. Vlomljeno je bilo v gradbeni
  zabojnik.