Nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice! Ne hodite v gore!

Ne odhajajte v gore! Razmere so zelo nevarne zaradi megle, obilnega sneženja, novozapadlega snega in aktualnega slabega vremena ter padavin.

Zadnja aktualna slika dveh oseb, ki opozoril ne jemljeta resno

Podana je tudi velika nevarnost snežnih plazov. Sneg je povečini slabo sprijet s podlago, pod 1.000 metri je verjetno tudi spontano proženje posameznih plazov na strmih, travnatih pobočjih, kjer je snežilo na kopno podlago.

Za območje Zelenice je Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič včeraj že izdala opozorilo, da je nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice, zaradi veliko novozapadlega snega VELIKA (4. stopnja po petstopenjski evropski lestvici).

Opozorilo SVSP Zelenica-Trzic

V zadnji dveh dneh je sneg padel na trdo/poledenelo podlago, zato je zelo slabo sprejet s podlago. Do včeraj zjutraj je na Zelenici padlo do 70 cm suhega snega, preko dneva in ponoči pa je še dodatno snežilo, zato se pričakuje spontano plazenje na vseh pobočjih ne glede na lego. Odsvetujejo tudi hoje pod strmimi pobočji.

Sporočili so še, da bo zaradi varnosti koča na Zelenici ta vikend zaprta. 

Že na Ljubelju sta zato preko dostopnih poti proti Zelenici postavljena ograja in tabla, ki opozarja na nevarnost.

S PU Kranj so sporočii, da je bilo danes dopoldan, kljub vsem opozorilom, mogoče opaziti eno osebo, ki se je preko »plazu« vzpenjala na Zelenico.

Zato ponavljajo opozorilo:

Ne hodite v gore, ker v takih razmerah hodite zelo po meji in tvegate svoje življenje, v primeru nesreče pa tudi življenja vseh, ki rešujejo!

  • Aktualne razmere za Zelenico so vidne na povezavi:

Zelenica – kamera v živo

  • opozorila pa na:

Objavil/a Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič dne 2. februar 2018