Nesreče kolesarjev in dvotedenska akcija za večjo varnost kolesarjev

vir:n-tv.de

Policisti izvajajo akcijo, v kateri so pozorni predvsem na vožnjo po pravi smeri kolesarske steze in vožnjo v rdečo luč, pa tudi na upoštevanje pravil vožnje, vožnjo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, uporabo zaščitnih sredstev, kot so kolesarske čelade, izsiljevanje prednosti itd.

Prav tako bodo v akciji preverjali uporabo mobitela, ki je tudi razširjena med kolesarji in odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo in izsiljevanjem prednosti ogrožajo kolesarje.

V letošnjem letu so bili kolesarji na gorenjskih cestah udeleženi v 28 prometnih nesrečah. V štirih primerih so utrpeli hude telesne poškodbe, v 20 nesrečah pa so bili lažje poškodovani. V preostalih štirih nesrečah je nastala le materialna škoda. V lanskem letu je do tega trenutka en kolesar že umrl, huje pa je bilo poškodovanih šest kolesarjev.

V zadnjih 24 urah dve nesreči s poškodbami  kolesarjev

Gorenjski  policisti  so  včeraj obravnavali  dve  nesreči  s telesnimi poškodbami. V obeh so bili udeleženi samo  kolesarji.

  • V  nesreči,  ki  se  je opoldan zgodila na cesti Labore – Mavčiče, je  kolesar med nepravilnim prehitevanjem trčil z drugo kolesarko.
  • Popoldan  pa  je  bil  še  en  kolesar  samoudeležen  v prometni nesreči na Lancovem.  Padel  je  zaradi  neprilagojene  hitrosti  pri  vožnji  kolesa.

Udeleženka  v  prvi  nesreči in kolesar povzročitelj v drugi nesreči sta po podatkih policije utrpela lahke telesne poškodbe.

Kolesarji so bili letos pogosto žrtve voznikov zaradi odvzemov prednosti, v nesrečah na podlagi lastne krivde pa se kot razloga pretežno pojavljata neprilagojena hitrost ter nepravilna stran in smer vožnje, v posameznih primerih pa tudi alkohol, varnostna razdalja in prehitevanja.

V odnosu do kolesarjev so bile letos nevarna tudi nekatera dejanja voznikov. Poleg
izsiljevanj prednosti predvsem hitrost, stran in smer vožnje ter prehitevanja.