V naše kraje je prišlo poletje in z njim visoke temperature, zato je treba posebno pozornost nameniti tudi vprašanju, kako vročino prenašajo živali. Živali vročino prenašajo veliko težje kot ljudje in temperature, ki prihajajo, so za njih previsoke, saj težje uravnavajo telesno temperaturo.

Kako ukrepati v vročih poletnih dneh?

  • Pes naj bo takrat v senci, kjer ni prepiha. To še posebej velja za pse, ki živijo zunaj.
  • Vedno mora imeti na voljo svežo pitno vodo.
  • Svoje ga psa na sprehod peljite v zgodnjih jutranjih urah ali zvečer, ko je nekoliko hladneje.
  • Hoja po vročem asfaltu lahko poškoduje pasje blazinice, zato previdnost ne bo odveč.
  • Pes naj ne pije vode iz luž ali drugih stoječih voda, saj so v njih bakterije. S seboj na sprehod vzemite nekaj sveže vode, ki jo psu ponudite po potrebi.
Slika: Srce za bulle (in sorodne pasme)

Vse več je primerov, ko zaskrbljeni mimoidoči opazijo psa v avtomobilu in ne vejo, kaj storiti. Ali razbiti steklo, pomagati psu in tako plačati kazen ali počakati na odziv uradnih oseb, ki imajo pooblastilo, da steklo lahko razbijejo. Če bi se lastniki, ki se odločijo psa pustiti zaprtega v avtu, zavedali v kakšni nevarnosti je njihov pes, do takih primerov sploh ne bi prihajalo. Zato – psov NIKOLI ne puščajte v avtomobilih!!! Temperatura se v avtomobilu lahko hitro dvigne nad 50 stopinj celzija, pa ne glede na to ali je avtomobil v senci oz. so delno odprta okna, kar je za psa lahko usodno. Pes lahko doživi toplotni udar, ki nastopi že v 15 minutah.

Ne pozabimo pa tudi na ostale živali, ki si z nami delijo življenjski prostor. Tu so še prostoživeče muce, ptice, divjad in ostale živali. V vročih, sušnih dneh se spomnimo tudi na njih in jim pomagajmo s skledo sveže vode.