Zaradi raztresanja ledu s tovornih vozil danes dve nesreči

S PU Kranj so sporočili, da so gorenjski policisti so danes obravnavali dve prijavi nesreč zaradi raztresanja ledu s tovornih vozil. V obeh primerih se je dogodek zgodil v predoru Karavanke, tovorni vozili, iz katerih se je raztresal led, sta peljali iz smeri Slovenije proti Avstriji, na vozilih udeležencev pa je nastala materialna škoda. Do hujših posledic ni prišlo, vendar ne gre zanemariti dejstva, da so to okoliščine, ki lahko privedejo do hujših prometnih nesreč.

Vir: DARS

Zato policisti opozarjajo vse voznike, da:

  • na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega;
  • mora biti tovor na in v vozilu ustrezno naložen in pritrjen oziroma pokrit tako, da se ne razsipa ali pada z vozila in ne predstavlja nevarnosti ali ovire za udeležence cestnega prometa ali povzroča škode na cesti in objektih.

Take situacije so zelo nevarne na vseh cestah in za vse udeležence (tudi pešce, kolesarje itd.), predvsem pa zunaj naselij in na avtocestah, kjer lahko zaradi višjih hitrosti led, ki prileti z vozila, prebije tudi vetrobransko steklo in hudo poškoduje udeležence.

Glede na nizke temperature opozarjajo tudi na čista stekla. Vozniki zato še pred vožnjo poskrbite, da bodo vsa stekla na vozilu ter zunanja vzvratna ogledala čista in da bo iz vozila omogočen brezhiben pogled.

Za prekršek se voznik kaznuje z globo 200 evrov, v primeru nastanka hudih telesnih poškodb v prometni nesreči pa ima dejanje znake kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa.