Pregled dogajanja: Voznico ustavljali s stingerjem. Tatvina kolesa s prtljažnika.

gorenjski-utrip.si

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

 • 6 obvestil o prometnih nesrečah;
 • 4 kršitve predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 1 v zasebnem prostoru;
 • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznivih dejanj tatvina in poškodovanje tuje stvari.Pozno popoldan je bil obravnavan voznik z 1,10 mg/l alkohola.
  Pred odhodom v gore si jih oglejte tudi z doline. Razmere v visokogorju so še vedno zimske in temu primerna naj bo tudi priprava, oprema, ravnanja in obnašanje.

Prisilna ustavitev

Na podlagi prijave, da se po avtocesti v smeri Gorenjske vozi avtomobil s komaj 10 km/h, so gorenjski policisti včeraj popoldan na daljši razdalji ustavljali voznico osebnega avtomobila, ki ni upoštevala znakov za ustavitev.

Na družbenem omrežju Facebook se je pojavil posnetek, ki prikazuje, kako so gorenjski policisti na hitri cesti med Bistrico pri Tržiču in Podljubeljem poskušali ustaviti voznico.

S PU Kranj pa so sporočili, da je med priključkom Kranj – zahod (Naklo) in Tržičem s kombinacijo pospeševanja in zaviranja voznica vozila s hitrostjo med 40 in 120 km/h, med vijuganjem pa je za vožnjo uporabljala tudi odstavni pas avtoceste. Iz avtoceste se je izključila v Podtaboru, v Tržiču pa so policisti zaradi neustavitve uporabili še sredstva za prisilno ustavljanje prevoznih sredstev – stinger, ki ga je voznica prevozila. S praznimi pnevmatikami se je ustavila nekaj sto metrov kasneje.

V dogodku ni bil nihče poškodovan, materialna škoda pa je nastala samo na avtomobilu voznice, ki je odklonila preizkus alkoholiziranosti in strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih substanc. Po postopku policistov jo je prevzela zdravniška služba. S prekrški bodo policisti seznanili pristojno okrajno sodišče.

Tatvini

Kranjski policisti so včeraj obravnavali dve podobni tatvini, ki jih je verjetno izvršil isti storilec.

 • Okoli 8.15 je izkoristil nepazljivost prodajalke na Dražgoški ulici v Kranju in ji odtujil
  denarnico. Z bančno kartico je opravil tudi dvig denarja.
 • Okoli 16.30 pa je bila tatvina denarnice izvršena še v trgovini na Ulici Lojzeta Hrovata,
  kjer je storilec vstopil v garderobo zaposlenih in prav tako odtujil denarnico.

Gre za okoli 30 let starega moškega, s kratkimi črnimi lasmi. Visok je okoli 170 cm, imel je kratko gosto brado.

Ob tem policisti  ponovno opozarjajo na skrb za lastnino in neustrezno shranjevanje PIN številk zraven bančnih kartic, ki bo v primeru tatvine skoraj zagotovo uporabljena. Kartice so denar in z njimi  tako tudi ravnajte.

Tatvina kolesa

Kranjski policisti so včeraj zvečer obravnavali primer tatvine kolesa s prtljažnika osebnega avtomobila, ki jo je storilec izvršil v popoldanskem času.

Vir: Facebook R.P.

Kraji, kjer storilci izvršujejo tatvine koles, so razpršeni, dejanja pa so storjena v zaprtih kot tudi odprtih prostorih, kolesarnicah, na hodnikih večstanovanjskih stavb, ob izobraževalnih ustanovah, na dvoriščih, kradejo pa tudi iz prtljažnikov avtomobilov. Storilci uporabljajo priročna orodja, npr. ščipalke ali klešče, in z njimi premagujejo ključavnice, še posebej
tiste slabše kakovosti.

Kolesa vsakokrat dobro priklenite, brez nadzora pa predvsem dražjih koles ne puščajte na prtljažnikih vozil in brez nadzora.

Avtocestna tatvina

Dva storilca sta včeraj pozno zvečer na avtocesti pri Radovljici med menjavo poškodovane pnevmatike na škodo tujcev iz vozila izvršila tatvino nahrbtnika s stvarmi.

Tujca sta se pred tem ustavila na avtocestnem počivališču, poškodbo-predrtje pnevmatike pa sta ugotovila med nadaljevanjem vožnje. Gre za okoliščino, ki se pojavlja pri izvrševanju
tatvin v segmentu avtocestne kriminalitete, ko storilci na počivališču ali na bencinski črpalki preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanci nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavijo zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njimi in izvršijo tatvino.

V letošnjem letu je bilo malo takih primerov, velja pa biti previden in tudi v primeru okvar misliti na svojo lastnino.