Pregled dogajanja: Prometna nesreča v Žabnici

Gorenjski operativno komunikacijski center je v preteklih 24 urah sprejel:

  • sedem obvestil o prometnih nesrečah,
  • šest prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter tri v zasebnem prostoru,
  • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in nasilje v družini.

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so policisti pridržali enega voznika z 0,80 mg/l alkohola.

Policisti so včeraj obravnavali dve prometni nesreči z udeležbo pešcev.

Prometna nesreča v Žabnici

Dopoldan je voznica z osebnim avtomobilom v Žabnici trčila v otroka, ki je cesto na označenem prehodu za pešce prečkal v spremstvu starša. Voznica je pred nesrečo vozila za osebnim avtomobilom, ki je otroku s staršem pred prehodom normalno ustavil, kar pa zaradi neupoštevanja pravil varne vožnje ni uspelo voznici, ki je voznika pred
sabo obvozila in na prehodu trčila v otroka. Sprva je kazalo, da je otrok huje poškodovan, kasneje pa je bilo ugotovljeno, da je utrpel lahke telesne poškodbe, kar pa vseeno ne zmanjšuje resnosti situacije.

Gre za klasično situacijo, ki običajno nastane zaradi vožnje na neustrezni varnostni razdalji ali prehitre vožnje, zaradi rabe mobilnih telefonov med vožnjo, ukvarjanja z radijem, nepozornostjo.

Ta prehod za pešce je neposredno pred osnovno šolo in vrtcem. Je dobro viden. Voznike policisti opozarjajo, naj se prehodom približujejo posebej previdno in omogočijo pešcem varno prečkanje ceste.

Če pešec stoji pred prehodom, naj mu ustavijo in ne, kot se velikokrat dogaja, da zgolj nekoliko zmanjšajo hitrost in odpeljejo mimo. Še bolj nevarne so situacije, ko vozniki pešca, ki je stopil na prehod obvijejo, namesto, da bi se ustavili. Kot da bodo s
tem veliko pridobili na času.

V primeru nesreče s poškodbami lahko že samo aktivnosti na kraju trajajo tudi več ur, kar je – če upoštevamo samo čas in ne tudi drugih posledic nesreč – neprimerljivo z zgolj nekaj sekundami, kolikor običajno traja, da se nekomu omogoči prečkanje ceste.

Popoldan pa je pešec – tekač na območju Begunj na Gorenjskem, pritekel pred
motorista, ki se trčenju ni uspel izogniti. Prve ugotovitve kažejo, da je tekač pritekel na cesto ne da bi se prepričal, če je to varno. O nesreči policisti še vodijo postopek.