Pregled dogajanja preko vikenda: zdrs po pobočju, kolesarka trčila v zid, kampiranje na črno, osvetljevanje letala z žarkom med pristajanjem…

Slika je simbolična (Pixabay)

Gorenjski operativno komunikacijski center je preko vikenda sprejel 14 obvestil o prometnih nesrečah, 19 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in devet v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari in ponareditev denarja. V prometu so zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja policisti zasegli še tri osebne avtomobile, na javnem kraju pa so v treh postopkih zasegli prepovedano drogo.

Nesreče s poškodbami

Gorenjski policisti so v zadnjih dveh dneh obravnavali štiri prometne nesreče s telesnimi poškodbami:

 • V Preddvoru je kolesarka v soboto pozno popoldan trčila v podporni zid in se telesno
  poškodovala;
 • v Kranju je voznik zaradi vožnje preblizu roba vozišča trčil v ograjo in s ceste zdrsel po pobočju;
 • v Bohinju je kolesar včeraj dopoldan med vožnjo padel in se huje poškodoval zaradi neprilagojene hitrosti vožnje kolesa,
 • še en kolesar pa je bil zvečer lažje poškodovan na Lancovem. O tej nesreči policisti še vodijo postopek, zbirajo pa obvestila o vozniku osebnega avtomobila, ki je kolesarja pred nesrečo prehiteval.

Zgodba s povečano udeležbo kolesarjev v prometnih nesrečah se ponavlja že tretji vikend zapored, bili pa so tako žrtve kot tudi povzročitelji nesreč.
Nesreče so kolesarji največkrat povzročali z neprilagojeno hitrostjo in nepravilno stranjo oziroma smerjo vožnje, kot žrtve pa so se pretežno pojavljali v nesrečah zaradi odvzemov prednosti.

V poletni sezoni, ki je za kolesarje v polnem razmahu, zato apeliramo nanje, naj s previdno udeležbo v prometu poskrbijo za svojo varnost, ostale pa pozivamo, naj jih ne spregledajo.

K temu lahko zelo prispevajo tudi kolesarji sami, tako, da:

 • so oblečeni v svetla in raznobarvna oblačila,
 • da na kolesu med vožnjo po cesti tudi podnevi uporabljajo luč,
 • na vseh vožnjah pa tudi zaščitno opremo, ki za odrasle resda ni obvezna, je pa zelo učinkovita pri preprečevanju telesnih poškodb.

Nesreča pri delu

Na škofjeloškem območju se je v soboto popoldan v gozdu huje poškodoval domačin, ki je pri delu z vitlom izgubil ravnotežje in padel po skalnem pobočju. Moški je uporabljal zaščitno opremo.

Kampiranje na črno

Blejski policisti so včeraj v Ribnem obravnavali dva kršitelja, ki sta nedovoljeno kampirala. Zakon prepoveduje kampiranje na mestih, ki za to niso določena pri čemer kampiranje pomeni taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega
prenočevanja.

Ne bi bil pa npr. prekršek taborjenje na zasebni površini, če bi šlo za dogovor z lastnikom. Kdor kampira na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika, se kaznuje z globo 83,46 eurov. Kršitve niso izstopajoče.

Kriminaliteta

Preko vikenda so policisti sprejeli nekaj prijav o vlomih v stanovanjske hiše.

Vlomljeno je bilo v hišo v Podreči, na Kurirski poti v Kranju – oboje med daljšo odsotnostjo lastnikov zaradi dopusta, poleg tega pa tudi v hišo v Virmašah, na Triglavski cesti na Bledu in v Podnartu.

Pes, lastnina, odprta okna

Radovljiški policisti so v soboto popoldan obravnavali prijavo o puščenem psu v osebnem avtomobilu. Prijavo so preverili in ugotovili, da je bil avtomobil parkiran v senci, v vozilu je
bila posoda za vodo in hrano, okna pa so bila do polovice odprta na zračenje. Ogrožajočih okoliščin v smislu zdravja psa policisti niso ugotovili, kljub temu pa tako početje odsvetujemo iz dveh razlogov.

 • Prvi je, da živali zaradi različne telesne zgradbe in bioloških lastnosti različno uravnavajo toploto in zato v vročih dneh potrebujejo ustrezno oskrbo ter po možnosti hladen prostor;
 • drugi pa je samozaščitno ravnanje in skrb za lastnino v vozilu.
 • Tudi policisti opozarjajo, da Otrok in živali nikoli ne puščajte v zaprtem avtomobilu.

Osvetljevanje s svetlobnim žarkom

Včeraj zvečer so policisti obravnavali prijavo o osvetljevanju letala z žarkom med pristajanjem. Do posledic v dejanju neznane osebe ni prišlo, policisti pa postopek še vodijo in zbirajo obvestila o sumu kaznivega dejanja ogrožanje javnega predmeta z nevarnim dejanjem ali sredstvom po kazenskem zakoniku.

Problematika po alkoholu v prometu!

Gorenjski policisti so preko vikenda iz prometa izločili večje število voznikov pod vplivom alkohola, ki niso bili sposobni sami sprejeti odločitve, da ne smejo voziti, če so pili alkohol.

 • Na Jesenicah je bil iz prometa v teh okoliščinah izločen en voznik,
 • po trije v Radovljici in Škofji Loki,
 • petim so vožnjo zaradi alkohola in enemu zaradi prepovedane droge vožnjo prepovedali kranjski policisti,
 • gorenjski prometni policisti pa so v zadnjih treh dneh iz prometa izločili kar 10
  voznikov zaradi alkohola in tri zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog.

Gorenjski prometni policisti so v dveh primerih zasegli še avtomobila, v enem primeru voznici, ki so jo prejšnji mesec iz prometa izločili zaradi vožnje pod vplivom prepovedanih drog.

Prav vsaka od teh voženj je bila nevarna, dejanja udeležencev pa z vidika varnosti nesprejemljiva, ker se pri vožnji pod vplivom alkohola ali drog vedno pojavi vsaj eden, običajno pa več znakov, ki ogrožajo udeležence in promet.

Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, voznik je zato prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot, pojavi se prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Kadar gre za alkohol ali droge so to nevarne situacije in prav take so lahko tudi posledice.

Vir: PU Kranj