Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel šest obvestil o prometnih nesrečah, štiri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in dve v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in poškodovanje tuje stvari.

Kolesarji

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali dve prijavi nesreč kolesarjev.

  • V eni prijavi gre za nesrečo na Cesti Staneta Žagarja in z udeležbo dveh kolesarjev, ki naj bi se zgodila že prejšnji petek,
  • v drugi prijavi nesreče, ki se je popoldan zgodila na Bledu, pa so policisti obravnavali kolesarja, ki med vožnjo po klancu navzdol padel zaradi neprilagojene vožnje kolesa. V padcu se je huje poškodoval.

Razmere na cestah in na kolesarskih stezah so za kolesarje v tem času dobre, manj previdni in dosledni pa so udeleženci sami in so se zato samo ta mesec znašli že v več prometnih nesrečah z različno hudimi poškodbami.

Na območju Bleda in Bohinja so policisti med več nesrečami ta mesec obravnavali:

  • eno nesrečo kolesarke, ki je s kolesom zadela robnik pločnika in padla,
  • v drugi je bil nepreviden otrok, ki je nenadoma pritekel na cesto in je vanj trčil kolesar,
  •  v tretji je bil kolesar žrtev voznika, ki je nepravilno prehiteval drugo vozilo in ga je v manevru oplazil,
  • v še eni nesreči pa je kolesar na kolesarski stezi padel zaradi neprilagojene hitrosti vožnje kolesa.

Na območju Škofje Loke je en kolesar padel med vožnjo skozi ovinke, drugemu pa je pot zaprl voznik kombija.

Na območju Radovljice je voznik tovornega vozila v eni nesreči odvzel prednost kolesarki, v še eni pa je voznik prehiteval kolesarja, ki je po manevru voznika padel po cesti.

Nesreče zaradi podobnih vzrokov – prednjačijo neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje na strani kolesarjev ter odvzemi prednosti in prehitevanja kot razlog za nesreče na strani voznikov motornih vozil – so se dogajale tudi drugod po Gorenjskem.

Zato svetujejo kolesarjem:

  • naj bodo izjemno previdni,
  • hitrost svoje vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti ali kolesarski stezi in svojim izkušnjam,
  • naj bodo dosledni pri upoštevanju prometnih pravil,
  • uporabljajo naj tudi varnostno čelado.

Ostale voznike pa pozivajo, naj jih ne spregledajo. Oboji naj upoštevajo še, da gre na cestah za souporabo prometnih površin in da je nivo varnosti odvisen od upoštevanja prometnih pravil in od previdnosti vseh udeležencev.

Varno na kolo:
http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/801-varno-na-kolo

Zbiranje prostovoljnih prispevkov

Kranjski policisti so včeraj dopoldan obravnavali prijavo o zbiranju prostovoljnih prispevkov pred trgovskim centrom v Kranju. Prispevke naj bi zbiralo več oseb, šlo pa naj bi za tujce, ki jih policisti niso izsledili.

Opozarjamo, da prostovoljne prispevke lahko zbirajo samo tiste osebe, ki imajo ustrezna dovoljenja in svetujemo, naj se ljudje, preden izročijo denar, prepričajo ali pobiralec ima overjene, žigosane in podpisane uradne dokumente (odločba, pobiralna pola). Osebo lahko prosijo tudi za kontaktne podatke in morebiti informacije, kamor bi sredstva lahko raje nakazali, namesto, da mu jih izročijo in se s tem izognejo zlorabi. V primeru suma, da gre za nedovoljeno zbiranje prispevkov naj ravnanje čim prej prijavijo policiji na interventno številko 113.

Vir. PU Kranj