Nagrajenci so prejeli priznanja in nagrade, župan pa je postregel s presenečenjem

Na Brdu pri Kranju so v okviru Slavnostne akademije podelil najvišja priznanja in nagrade tistim, ki so v preteklem letu in letih, pozitivno prispevali bodisi k višjemu družbenemu, bodisi gospodarskemu razvoju in napredku Mestne občine Kranj. Gostitelj večera, župan Boštjan Trilar, je podelil eno Prešernovo plaketo, tri plakete MO Kranj, eno Veliko Prešernovo plaketo, tri Velike plakete MO Kranj ter štiri listine o priznanju. Kot smo že pisali, sta najvišji naziv, naziv častnega meščana, za leto 2017 prejela dr. Milivoju Veličković Peratu, za uspešno razvojno delo na področju zdravstva in športa in dr. Dušanu Petraču, mednarodno priznanem strokovnjaku na znanstvenem področju vesoljske tehnike.

V svojem nagovoru se je župan Boštjan Trilar zahvalil letošnjim nagrajencem, ki s svojim zgledom in delovanjem prispevajo, da je Kranj mesto priložnosti. V nadaljevanju je sledil pregled projektov, ki so bili že speljani in napovednik načrtovanih projektov v naslednjem letu. Sledila je podelitev nagrad letošnjim nagrajencem.

 

Nagrade so letos prejeli:

 • Naziv častnega meščana sta prejela:
  • dr. Milivoj Veličković Perat, za uspešno razvojno delo na področju zdravstva in športa in
  • dr. Dušan Petrač, mednarodno priznan strokovnjak na znanstvenem področju vesoljske tehnike.
 • Nagrado Mestne občine Kranj za leto 2017 je prejel Kolesarski klub Kranj, za uspešno 60-letno delo na lokalni, državni in mednarodni ravni.
 • Listino o priznanju Mestne občine Kranj za leto 2017 so prejeli:
  • g. Sandi Murovec, za uspešno promocijo in prepoznavnost Kranja kot športnega mesta,
  • ga. Metka Štok, za uspešno uveljavljanje Šole zdravja na področju rekreativnega športa,
  • PGD Trstenik, za uspešno 80-letnico delovanja na področju lokalnega gasilstva in
  • Medgeneracijsko društvo »Z roko v roki«, za sožitje generacij in medgeneracijsko povezovanje za kakovostno življenje starejših.
 • Velike plakete Mestne občine Kranj za leto 2017 so bile podeljene:
  • g. Petru Drinovcu, za odgovorno in družbeno aktivno delo na območju KS Vodovodni stolp,
  • Alpinističnemu odseku Planinskega društva Kranj, za uspešno 70-letnico delovanja ter ohranjanje planinske in alpinistične kulture in
  • Nogometnemu klubu Triglav Kranj, za kakovostno delo z mladimi in športne dosežke.
 • Veliko Prešernovo plaketo za leto 2017 je prejel g. Petar Milić kot pianist za vidnejše dosežke na glasbenem področju.
 • Plaketo Mestne občine Kranj za leto 2017 so prejeli:
  • Športno društvo Rdeči orel, za najbolj uspešen klub v Sloveniji,
  • gospod Boris Margeta, za svetovno uspešno delo vaterpolskega sodnika in
  • Gorenjski glas, časopisno podjetje, d. o. o., KRANJ, za uspešno 70-letnico delovanja.
 • Prešernova plaketa za leto 2017 je bila podeljena Kulturnemu društvu Gimnazije Kranj, za širjenje glasbene kulture med mladimi in za vrhunsko zborovsko dejavnost.

Na koncu je župan Boštjan Trilar izrekel še zahvalo za dosedanje delo, dosedanje sodelovanje mnogih, ki dnevno prispevajo, da se projekti tako uspešno izvajajo, nato pa vse navzoče presenetil javno napovedjo, da je 2018 njegovo zadnje leto županovanja v Kranju in da se na naslednjih lokalnih županskih volitvah ne bo potegoval za nov županski mandat.

»Po razmisleku sem prišel do zaključka, da se želim v življenju soočiti še s kakšnim izzivom. Ponovna štiri leta bi me od te želje preveč oddaljila. Sorodniki, bližnji prijatelji in tisti, ki me dobro poznajo vedo, da sem že od svojega 25-tega leta, ko sem postal direktor pri Japonski korporaciji Sumitomo, dolgoročno in tudi ambiciozno planiral svoje življenjske cilje. Vedno sem imel močno vizijo kako bom živel svoje življenje. Večkrat sem slišal, da so moji cilj previsoki, neuresničljivi, celo utopični, pa vendar mi je skoraj vedno uspelo. Na to sem ponosen. Za novo življenjsko obdobje, ko bom dopolnil 50 let, imam prav posebno vizijo. V tem obdobju se želim še več naučiti, si še razširiti obzorja in delati tisto, kar me v življenju najbolj veseli, tako na osebnem kot na službenem področju. Za uresničitev teh bodočih ciljev pa je ključno, da si zagotovim dovolj časa in energije za njihovo uresničevanje.« je povedal župan Boštjan Trilar.

Kot je zagotovil župan Boštjan Trilar, bo njegova pozornost v zadnjem letu mandata v celoti usmerjena na izpeljavo projektov in pridobivanje nepovratnih sredstev: »Zagotavljam, da bom tudi v zadnjem letu mandata svojemu županskemu delu popolnoma predan in se že danes veselim dne, ko bomo skupaj ocenjevali opravljeno delo.« Sledila je še samoevalvacija dosedanjega dela in opis načrtov za zadnje leto županovanja.

Moram priznati, da je najava ne-kandidature na koncu nekoliko zasenčila sam namen srečanja, na katerem naj bi bili v središču pozornosti nagrajenci, saj je konec koncev, to tudi bil namen prireditve.

Vsem nagrajencem pa čestitamo in jim želimo veliko uspehov na poslovnem in osebnem področju še naprej! Prav tako pa v prihodnosti želimo veliko uspeha na zastavljeni poti tudi g. Boštjanu Trilarju!