Kranjska politična tržnica v razcvetu, dejanska tržnica umira

V sredo, dne 18.10.2017, bo ob 16.00 uri v Mestni občini Kranj 31. seja Mestnega sveta Mestne občine Kranj. Minilo je šele nekaj dni, ko smo mediji prejeli dobesedni zapisnik 30. seje, ki je predstavljal zelo zanimivo branje in par dni od tiskovne konference, ki jo je sklical župan.

Po pregledu dnevnega reda pade v oči 4. točka – volilna opravila za volitve v državni svet RS 2017. Zadnje čase se v Kranju pojavljajo ena in ista imena in tudi tokrat niso razočarali. Kandidat, ki ga je izbrala Komisija za mandatna vprašanja MOK je – Igor Velov.

To je torej oseba, ki bo Kranj zastopala v državnem svetu. Niti ne vem, zakaj sem bil sploh presenečen, saj je več kot očitno že, da obstaja na MOK krog ljudi, ki so bolj “sposobni”, kot vsi ostali. Mogoče pa razmišljam napačno in ostane žalostno dejstvo, da Kranj premore le še nekaj redkih posameznikov, ki so sposobni opravljati bilo katero funkcijo. Kljub razočaranju sem odprl Google in ga vprašal, kaj mi lahko pove o Igorju Velovu. Najprej ugotovim, da gospod Velov res nima sreče s strankami. Svojo pot je začel na listi Mladi za Kranj, kjer je, kot nagrado za podporo novemu županu Pernetu, kar takoj pristal na funkciji podžupana. Mladi za Kranj so razpadli, zato se je včlanil v stranko Zares, kjer je na srečo spoznal ga. Alenko Bratušek, ki mu je kasneje pomagala priti na mesto direktorja Agencije za varnost prometa. Tudi Zares je razpadel, zato se je prestavil na listo Hermine Krt in ko ta razpade, se je pridružil Pozitivni Sloveniji. Priznati je treba, da je g. Velov zelo fleksibilen pri svojem razmišljanju in ideologiji, saj se je brez težav prilagajal novim razmeram. Za zadnje občinske volitve pa je ustanovil svojo listo, ki mu je prinesla mesto v mestnem svetu občine Kranj.  Po incidentu, ko je župan Boštjan Trilar povzročil nesrečo, je sicer protestno izstopil iz koalicije, a župana kljub temu še naprej podpiral. To niti ne preseneča, saj so se potem v Googlu začeli pojavljati čudni naslovi, ki jih ne bom našteval, saj si jih lahko ogledate sami. Obregnil pa se bom v primer, ko je g. Velov kot  direktor Agencije za varnost prometa, vozil pod vplivom alkohola.  Pred časom je bil obravnavan s strani policije, zaradi bežanja pred policijo v pijanem stanju, pred policijo pa se je v tem primeru tudi zaklenil v stanovanje. Zadevo je sicer obrazložil in sicer, da mu to podtikajo nasprotniki. Pa vendar to ni bil edini primer, ko se je vozil z avtom medtem, ko je bil »v rožicah«. Po vsem tem niti ni čudno, da kot direktor Agencije za varnost prometa, kljub temu, da je bil večkrat pozvan, naj pozove Trilarja k odstopu, tega ni naredil. Njegova lista je res majhna, vendar pa koaliciji Več za Kranj, SMC, NSi, DeSusu, prav glasova njegove stranke v mestnem svetu, zagotavljata večino županu Trilarju. Kje je famozni Kodeks ravnanja funkcionarjev Mestne občine Kranj v teh primerih? Se ga spomnite? Kako glasni so bili novo izvoljeni župan in njegovi sledilci ob nastopu svojih funkcij in so mahali s tem kodeksom pred nosovi svojih predhodnikov?!

»Kodeks ravnanja funkcionarjev Mestne občine Kranj (v nadaljevanju: Kodeks) se uporablja in velja za župana, podžupane, članice in člane Sveta Mestne občine Kranj, ter druge predstavnike, ki jih Svet Mestne občine Kranj (v nadaljevanju: Svet) ali župan imenuje v različne organe« je prvi stavek kodeksa. Na mesta v občini so začeli postavljati svoje ljudi, ker prejšnji niso zadovoljili kriterijev, ki jih določa kodeks. Ustanovili so celo Častno razsodišče, katerega člani so kasneje vsi odstopili. Zakaj? Ker so presodili, da bi moral župan zaradi kršenja svojega kodeksa odstopiti, a jih niso upoštevali. Torej enako velja tudi za g. Velova? K sreči častnega razsodišča ni več, tako da se kodeks lahko brez problemov krši in se dela, kar hoče. To ne velja le za omenjena posameznika, ampak za vse.

Na zadnji seji je bilo nekaj govora tudi o tem – o nastavljanju svojih ljudi, tako sorodnikov kot znancev in prijateljev v desetem kolenu. Na to so na zadnji seji, ko je debata potekala o neki drugi zadevi, opozorili svetnica Ana Pavlovski in svetnika Janez Černe ter Bojan Homan.

Zapisi s 30. seje MOK

Ali je kodeks kršen tudi v trenutnem primeru, ko je svetnik in član treh komisij predlagan kot najbolj primeren kandidat za v državni svet, presodite sami.

Komisija za mandatna vprašanja, ki jo predstavljajo:

Predsednik: Gorazd Copek (Več za Kranj – Trilar)
Podpredsednik: mag. Barbara Gunčar (poraženka županskih volitev)
Člani: Vlasta Sagadin (Nsi), Igor Velov, Jožef Rozman (DeSus).

Ta komisija je presodila, da je kandidat Igor Velov, ki je član te komisije, najbolj primeren kandidat. Se pravi član komisije je predlagal samega sebe in se potem še potrdil. Samozavest je pomembna, pretiravat pa spet ni treba. Dva od teh sta sebe uvrstila in potrdila tudi na listo elektorjev, ki bodo potrjevali kandidate v državnem svetu. Ja, a ni to lepo? Si predstavljate, da vas direktor zadolži, da zaposlite primerno osebo in da greste na razgovor za to super službo, z maksimalno dobro plačo in imate razgovor sami s sabo. V vsakem primeru ste sami nad sabo hudo navdušeni in si to fantastično službo podelite, ostali kandidati, ki niso vi, pa potegnejo ta kratko.

Vir: MOK – material za sejo

Žalostno je, če Kranj ne premore vsaj enega drugega kandidata, ki bi dostojno predstavljal občino Kranj v državnem svetu. Predvsem pa si nekdo, ki je na čelu Agencije za varnost v prometu, nikoli in nikdar ne sme privoščiti takega spodrsljaja, kot je vožnja pod vplivom alkohola. Tu velja ničelna toleranca in to bi moral g. Velov spoštovati. Vedno!

Razumljivo je, da tako g.Velova kot g.Trilarja skrbi, kaj bosta počela v primeru, da na naslednjih lokalnih volitvah ne bosta več sedela na stolčkih MOK in da je treba imeti rezervni načrt. Vendar sem pa prepričan, da tako “sposobna” kot sta, res ne bosta imela težav pri iskanju zaposlitve. In v družbi takih “prijateljev”, so vse skrbi povsem odveč.