Kraje preko spleta

Policisti opozarjajo, da zaradi sprememb nakupovalnih navad, ko zaradi koronavirusa vse pogosteje namesto fizičnega obiska trgovin uporabljamo spletno nakupovanje in smo zaradi izrednih okoliščin spremenili delovno okolje, delamo od doma in se povezujemo z drugimi računalniki, zaradi spremenjenega načina nakupovanja in komunikacije, smo vse pogosteje tarča spletnih goljufov.

Na odzivnem centru so policisti od marca obravnavali rekordno število “phishing” prijav, odstranili so kar 80 “phishing” spletnih mest, namenjenih kraji gesel. Najbolj zaželena so gesla za elektronsko pošto, saj goljufom omogočajo številne nadaljnje zlorabe, kot so kraje identitete, kraje iz bančnih računov, plačila z našo kreditno kartico preko spleta, itd.

Phishing

S tem imenom je poimenovana kraja podatkov, ki storilcu omogočijo dostop do spletnih storitev v našem imenu in v skrajnem primeru tudi krajo našega denarja. V običajnem scenariju nas skuša storilec z elektronskim sporočilom zvabiti na lažno stran banke ali spletne storitve, običajno pod pretvezo, da se moramo zaradi preverjanja podatkov ali dodatnih ugodnosti prijaviti in “preveriti podatke”. Če na tej lažni, “phishing” strani vpišemo geslo za dostop, se le-to posreduje storilcu. Čeprav je “phishing” v osnovi namenjen kraji podatkov za dostop do e-bančništva, imajo vrednost tudi drugi podatki, ki se nam na prvi pogled morda ne zdijo vredni stroge zaščite. Najbolj tipično je to uporabniško ime in geslo za dostop do poštnega predala. Velika večina omrežnih storitev od vas zahteva registracijo, kjer si izberete ime (ali pa kar uporabite svoj elektronski naslov) in določite geslo za dostop do storitve. V primeru, da geslo pozabite, vam spletno mesto na dani elektronski naslov pošlje spletno povezavo za nastavitev novega gesla. Kdor ima dostop do vašega poštnega predala, lahko v vašem imenu dostopa tudi do storitev, katerim ste elektronski naslov predala navedli pri registraciji.

Pazite na lažne spletne strani 

Najbolj pogoste so zloraba elektronskih sporočil dostavnih podjetij (npr. DHL, Pošta Slovenije), ki obveščajo npr. da nas čaka paket, plačati moramo le še stroške dostave. Vendar nepremišljen klik na povezavo pelje na lažno spletno stran, kjer naj bi vpisali številko kreditne kartice. Posledično lahko goljuf pridobljene podatke zlorabi in kreditno kartico uporabi za nakupe na drugih spletnih mestih ter povzroči precejšnjo finančno škodo.

Prevare se dogajajo tudi s ponudbami različnih »investicijskih paketov«, kjer z reklamiranjem vlaganj v različne kripto naložbene pakete obljubljajo zelo visoke donose. Policisti se dnevno srečujejo s poskusi kraj številk kreditnih kartic, zato ne zaupajte številke kreditnih kartic nepreverjenim spletnim trgovinam, nagradnim igram, elektronskim sporočilom dostavnih služb, ki zahtevajo številko vaše kreditne kartice.

Več o varnosti na spletu si lahko preberete na  https://www.varninainternetu.si/pomisli-preden-kliknes/