Center trajne mobilnosti v Kranju

Kranj, 12. julij 2019 – Skladno s strategijo trajnostnega urbanega razvoja Mestne občine Kranj so se začele aktivnosti za vzpostavitev prvega centra trajnostne mobilnosti na Gorenjskem.

Gre za kolesarsko počivališče s kolesarnico in stavbo za promet in izvajanje komunikacij – Center trajnostne mobilnosti. Ključni del centra bo info točka za spodbujanje uporabe trajnostnih načinov vsakodnevnega potovanja. Le-ta bo namenjena vsem uporabnikom javnega prevoza, kolesarjem, pešcem, invalidom ter uporabnikom souporabe vozil.

sdr_vivid

Center trajnostne mobilnosti bo urejen na kolesarski povezavi 1 Soseska Planina–Nakupovalno središče Primskovo, pri otoku na Cesti Talcev v Kranju. Na lokaciji sta že danes avtobusno postajališče javnega potniškega prometa in izposoja mestnih koles KRsKOLESOM. V neposredni bližini je javno parkirišče.

Vse za kolesarje na enem mestu

Sodobno zasnovan etažni objekt s skupno površino 173,4 m² bo namenjen:

  • informiranju in obveščanju prebivalcev ter podpori kolesarjem,
  • obiskovalci bodo lahko sami izvedli manjša popravila koles,
  • najeli mesta za hrambo koles preko celega leta,
  • pridobili osnovno brezplačno pomoč za kolesa (preverjanje tlaka v zračnicah, pregled stanja kolesa),
  • se vpisali v sistem KRsKOLESOM.

V centru bo uporabnikom na voljo informator/kolesarski mojster. Obiskovalcem bodo na voljo sanitarije, namenjene tudi invalidnim osebam.

Sofinanciranje iz evropskih in državnih sredstev

Vrednost investicije je 616.182,59 EUR z DDV, dela pa naj bi bila končana najkasneje junija 2020.  Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt se bo izvajal s pomočjo mehanizma Celostne teritorialne naložbe (CTN).