Teden poostrenega nadzora hitrosti

Slika: Policija/Uroš Modic, AMZS

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Letos je bilo do 15. julija zabeleženih 1.335 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, kar je pet odstotkov manj, kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 1.406. Kot pravijo na Policiji, so zelo zaskrbljujoče najhujše posledice teh prometnih nesreč. Letos se je namreč zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo že 26 smrtnih žrtev, skoraj toliko, kot v celotnem letu 2020, ko so slovenske ceste terjale 27 žrtev. Med njimi je bilo največ voznikov motornih koles in voznikov osebnih avtomobilov. Do 20. julija 2021 je bilo kljub manjšemu obsegu prometa v prvem četrtletju ugotovljenih kar 74.522 kršitev s področja hitrosti, to je skoraj 11.000 kršitev več kot v enakem obdobju 2020 lani.

Vsi ti podatki pa so podlaga za pripravo akcije poostrenega nadzor hitrosti SPEED, ki bo potekala po celotni Sloveniji in je tudi mednarodno usklajena in poteka od danes do vključno 15. avgusta.

Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti v letošnjem letu izstopa starostna skupina od 25-34 let. Udeleženci iz te starostne skupine so povzročili največ, kar 306 prometnih nesreč, pa tudi največ smrtnih prometnih nesreč, teh je bilo kar sedem. Udeleženci starostne skupine od 45-54 let so povzročili šest smrtnih prometnih nesreč, nad 64 leti pa štiri smrtne prometne nesreče. Največ hudih telesnih poškodb so povzročili udeleženci starostne skupine od 18-24 let, največ lažjih telesnih poškodb pa iz starostne skupine od 25-34 let. Zelo zaskrbljujoče pa je, da je bilo kar sedem smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi udeležencev, ki so poleg neprilagojene hitrosti vozili še pod vplivom alkohola.