Štiri reševanja v gorah

Slika: PU Kranj

Vsako poletno sezono se formira posebna dežurna ekipa za helikoptersko reševanje v gorah, ki jo sestavljajo pripadniki Policije, Gorske reševalne zveze Slovenije, zdravstva in Slovenske vojske. Letos je pričela z delom ta vikend in takoj je imela polne roke dela. Tako so skupaj s posadko policijskega helikopterja opravili štiri helikopterska reševanja. Eno v petek in tri v soboto.
V petek je ekipa med Zadnjico in Doličem reševala sedem tujih planincev, ki so zaradi neizkušenosti in snežnih razmer prestrašeni in z neprimerno  opremo obstali na poti. Helikopter jih je nepoškodovane prepeljal v Trento.
V soboto pa je ekipa reševala na Sovatni nad Vrati, na območju Otlice nad Ajdovščino in na Rušnem vrhu. Na Sovatni je planinka zdrsnila pri sestopu in si lažje poškodovala nogo. V drugem reševanju si je planinka nogo poškodovala pri padcu. Na Rušnem vrhu pa se je planinka poškodovala pri hoji po zasneženem brezpotju. Utrpela je hujše poškodbe, vendar na srečo ni v življenjski nevarnosti.
Še eno reševanje so opravili škofjeloški gorski reševalci. Na območju Ratitovca je planinka našla in prijavila neodzivno stanje pri moškem. Ugotovljeno je bilo, da gre za osebo pod vplivom alkohola. Moškega so gorski reševalci pospremili v dolino, kjer so ga policisti obravnavali še zaradi nedostojnega vedenja in v nadaljevanju tudi zaradi vožnje pod
vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal pozitiven rezultat, odrejen pa je bil še strokovni pregled, ker se z njim ni strinjal. Postopki, tudi v smeri ugotavljanja velike malomarnosti za sproženo reševalno intervencijo pri njem, še potekajo. Policija bo tudi v prihodnje pozorna na ta segment nevarnosti in ugotavljala elemente velike
malomarnosti, ki je lahko razlog za pokrivanje stroškov nujnega ukrepanja s strani reševane osebe.
Policisti Policijske uprave Kranj opozarjajo, da so razmere v gorah nad 1.600 metrov še povsem zimske. Sneg je lahko na osojnih legah tudi nižje. Za varno turo je tam potrebna zimska oprema. Splošna previdnost pred padci in zdrsi velja tudi za »suha« hribovita območja.