Podaljšanje subvencij za skrajšani delovni čas

Slika: Pixabay.com

Na včerajšnji seji Vlade RS je po pričakovanjih prišlo do podaljšanja epidemije za 30 dni, tako da bodo ukrepi veljali še najmanj do 17.1.2021. V štirih regijah, med katerimi je tudi Gorenjska, bodo od sobote dalje odprte galerije, muzeji in knjižnice. Vlada pripravlja tudi spremembe pri omejitvah čez praznike, o njih naj bi vlada razpravljala v naslednjih dneh. Kakšna bo vsebina predlaganih ukrepov, pa še ni znano.                                                Kot je včeraj zvečer za nacionalno televizijo povedal vladni govorec Jelko Kacin, bi lahko med prazniki sprostili gibanje med občinami po celotni državi. Še vedno pa ostajajo zaprte šole vsaj do konca leta.

Vlada je prisluhnila tudi delodajalcem in za pol leta podaljšala subvencionirani skrajšani delovni čas, kar pomaga pri ohranjanju delovnih mest. Do vključno 27. novembra 2020 je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje za ukrep subvencioniranje krajšega delovnega časa prejel 13.894 vlog delodajalcev za 63.364 zaposlenih (en delodajalec je lahko oddal več vlog, tudi večkrat za istega zaposlenega). Podatki zavoda kažejo, da je do zdaj v ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa vključenih 4.469 delodajalcev za skupno 22.531 zaposlenih oseb pri teh delodajalcih. Do 30. novembra 2020 bo v okviru ukrepa delodajalcem izplačanih 17.265.138,82 evra.

Predvidene finančne posledice podaljšanja ukrepa delnega subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa, za obdobje od 1. januarja 2021 do 30. junija 2021, so ocenjene v višini 69 mio evrov, ob predpostavki, da bo v tem obdobju v ukrep povprečno mesečno vključenih 38.300 delavcev in da povprečni strošek znaša 300 evrov na delavca.

Stanje na trgu dela in izkazan vedno večji interes delodajalcev kažeta, da je ukrep delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa še vedno potreben, zato ga je vlada podaljšala do 30. junija 2021.