Ko se mošt spremeni v vino

Slika: visitkranj.si

Gorenjska ni vinorodna dežela, pa vendar radi praznujemo god svetega Martina. Čeprav je martinovanje v nekaterih delih Slovenije prisotno šele od druge svetovne vojne naprej, pa je bil svetnik sveti Martin rojen že okrog leta 316 v Savariji, današnjem Sombotelu na Madžarskem, pokopan pa je bil 11. novembra 397 in na ta dan vsako leto praznujemo njegov god ali martinovo. V Sloveniji gre predvsem za praznik vina, saj je po izročilu do tega dne mošt obravnavan kot nečist.  Poleg pijače je z martinovim povezana tudi jed – Martinova gos z mlinci in rdečim zeljem.

Slika: Župnija Trstenik
Sveti Martin je bil najprej vojak, nato pa je vojsko zapustil in pričel z misijonarskim delom, kasneje je postal škof. Poznan je bil po svoji skromnosti. V cerkvah pri nas je sveti Martin upodobljen  z razrezanim plaščem, saj je predstavljen kot usmiljen vojščak, ki si je razrezal plašč, da ga je delil s prezeblim  revežem.

In kako so s svetim Martinom povezane gosi? Zaradi skromnosti, ki jo je nosil v sebi, je nastala tudi legenda o goseh. Ko so mu sli prišli povedati, da je bil izvoljen za škofa, naj bi se skril med gosi, te pa so ga izdale.

Ko si bomo danes ali v tem vikendu privoščili Martinove dobrote se spomnimo na njegovo skromnost tako pri jedi, kot tudi pri pijači. Če pa že morate spiti kakšno kapljico več, potem le prepustite volan avtomobila nekomu, ki ni pil.