Kako so se prehranjevali naši predniki

Slika: MO Kranj

Mestna občina Kranj nadaljuje s postavitvami razstav v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj. Četrta razstava je nastala v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, ki je pripravil razstavo Kaša, žganci, zelje – Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo. Razstava prikazuje vrednote in trud naših prednikov v odnosu do hrane, njene pridelave in priprave. Predstavlja njihovo staro orodje, opremo kuhinj, kašče in modrost v pregovorih, kar je  podkrepljeno s starimi fotografijami iz zbirk Gorenjskega muzeja, ilustracijami Andrejke Čufer in sodobnimi fotografijami ustvarjalcev gorenjske gastronomije.

Za razliko od današnjih dni, so pred 20. stoletjem naši kmečki predniki jedli tisto, kar so pridelali. V delovnem koledarju so si sledila opravila na polju, vrtu, v hlevu, na senožetih in planinah. Dan za dnem je bil na mizi močnik – »sok«, prosena kaša, tudi z moko – »raševna«, žganci s kislim zeljem ali repo, fižol ali skuta, črn kruh ali še pogosteje krompir v oblicah. Posladkali so se s sadjem in hruševo vodo. Meso in pecivo so uživali za praznike. Samooskrba je najbolj očitna v kaščah, ki so kot samostojne stavbe na Gorenjskem najstarejša kmečka stavbna dediščina. Tudi plemiči in meščani so kuhali vsakdanje jedi iz lokalnih živil. Zaradi premožnosti in kulinaričnega znanja pa so jedli bolj raznoliko. Kmečka dekleta so se naučila kuhati v samostanskih gospodinjskih šolah, na tečajih in s pomočjo kuharskih knjig.