Ni dvoma, da je mlada mucka nekaj najbolj prikupnega na svetu in da se skoraj vsak, ob pogledu nanjo, razneži. Ampak, tudi ta prikupen mladič enkrat odraste! Kaj potem? Najbolj odgovorno je, da se žival kastrira oz. sterilizira. Pika. To je v dobro lastnikov in v dobro mačk, pa tudi okolja. Nezaželena legla pripeljejo do novih nezaželenih legel, temu pa sledi še več zapuščenih in brezdomnih mačk. Meni osebno, se te muce smilijo, nekaterim so samo nadležne. V malih oglasih je morje mladih in odraslih mačk, ki iščejo domove. V veliki večini so necepljene, niso tretirane z antiparazitiki, niso pregledane za nalezljive bolezni. Brezdomnih mačk je okrog nas veliko, vendar jih v večini primerov ali ne opazimo, ali pa jih podimo. Zelo malo ljudi pa jim pomaga. Pa vendar niso same krive, da so tam, kjer so. Nekatere so enkrat imele lastnike, a so jih le-ti zapustili, ker so si drznile odrasti. Ali pa so jih zavrgli, ko so ugotovili, da pričakujejo mladiče. Spet druge so že potomci teh zavrženih mačk. Na lastnikih je, da poskrbijo za to, da mačka nima mladičev. Sama bolj težko poskrbi zato. Zato – če mačka ni namenjena nadaljnji vzreji, naredite uslugo sebi in njej ter jo odpeljite na preprost in rutinski postopek, ki v končni fazi, vašemu ljubljenčku tudi pomaga. To velja tako za samčke kot tudi samičke.

Veliko je zapisov, ki opozarjajo in razlagajo, zakaj je kastracija/sterilizacija mačk tako pomembna, pa vendar lahko vidimo, da je zapuščenih mladičev in odraslih živali še vedno preveč. Preveč je že samo ena zapuščena žival, v tem primeru pa je govora o neznani številki, ki je sigurno visoka.

Slika: Pixabay

Da ne bo izpadlo, da samo moraliziram in solim pamet. Pred dvema letoma smo domov pripeljali mlado mačko. Mačka je notranja in nima izhodov. Že od začetka smo vedeli, da nas čaka obisk veterinarja in tu sploh ni bilo vprašanje – sterilizacija da ali ne. Muci smo dali ime Špela. Špela je rasla, potem pa kar na enkrat, čez noč tudi odrasla. Začela je z gonitvijo in ne vem, kdo je bolj trpel – mi (trije na dveh nogah, dva psa in činčila), naša ušesa ali ona. To je bilo moje prvo srečanje s mačko, ki se goni, saj smo vse mačke prej dobili že sterilizirane. Ste že slišali mačko, ki se goni? Groza! Kljub temu, da smo se takoj dogovorili za postopek za naslednji dan, je bilo čakanje pravo mučenje. Dretje, nervoza, nenehno nastavljanje, da ne govorim o paradi samcev, ki so se zbirali okrog hiše. Priznam, nekajkrat me je prijelo, da bi jo spustil ven, pa bi bil mir. Dočakali smo sterilizacijo in stvari so se umirile. Za vedno. Ne predstavljam si, da bi to doživljali 2-3 x na leto – ne mi ne Špela. Noben mladič ni tako prikupen. Špela se je po nekaj dnevih umirila in neznansko sem bil hvaležen, da je konec.

Pa vi? Ste odgovoren lastnik? Verjamem, da nas je vsak dan več. Na žalost pa še vedno obstajajo lokacije, kjer brezvestni lastniki spuščajo oz. zapuščajo svoje, nekoč, ljubljenčke.
Če poznate katero od teh lokacij na območju občine Kranj, jo sporočite na telefonsko številko 04/2373 130 (Barbara Čirič).

Mestna občina Kranj namreč prav sedaj izvaja jesensko akcijo sterilizacije oziroma kastracije brezdomnih, prostoživečih mačk na območju mestne občine Kranj. Živali bodo po posegu označene. Akcija se izvaja z namenom preprečitve nekontroliranega razmnoževanja zapuščenih mačk in širjenja morebitnih bolezni, v času od 4. septembra do 15. septembra 2017. Izvaja se s pomočjo Zavetišča Perun in veterinarske ambulante Medicovet, d. o. o..

Na strani mestne občine Kranj so zapisali: “Problematika zapuščenih mačk se vsekakor hitreje rešuje tudi z odgovornim ravnanjem občanov, ki vas ponovno prosimo: hranite le tiste mačke, za katere ste pripravljeni poskrbeti tudi sicer (sterilizacija, kastracija, obisk veterinarja); sterilizirajte in kastrirajte svoje živali ter se tako izognite rojstvu nezaželenih mladičev. Zavedajte se, da imeti žival pomeni odgovornost in skrb, ki vam bo pa povrnjena z ljubeznijo in toplino.”.

Z njimi se strinjamo tudi mi!