Na novinarski konferenci je Bešič Loredan napovedal še eno analizo podatkov, tokrat naj bi šlo za analizo korupcijskih tveganj pri nabavah medicinske opreme.

 

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z novinarsko konferenco 22. februarja 2023.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

 

Spoštovani minister,

vaša včerajšnja novinarska konferenca je v javnosti vzbudila kar nekaj neodobravanja. Navedli ste nekaterega, milo rečeno, nenavadna in presenetljiva stališča, ki po mojem prepričanju terjajo dodatna pojasnila in odgovore z vaše strani.

Kot kandidat za ministra za zdravje ste 30. maja 2022 na Odboru za zdravstvo v Državnem zboru RS med drugim dejali: »Mogoče se bom v nadaljevanju tudi dotaknil različnih lobijev ali interesnih skupin. To je nekaj, o čemer vsi govorimo, nihče pa še ni pokazal nikogar s prstom in nekje tavamo v temi. Vemo, kdo so, vemo, kje so, vemo, kako so, nimamo pa mehanizma, da kakorkoli v to posežemo. Leta in leta se že govori o korupciji v zdravstvu, o nabavah, o preplačanih materialih.« Na včerajšnji novinarski konferenci pa ste napovedali analizo podatkov, torej še eno v sicer že precej dolgi vrsti, tokrat naj bi šlo za analizo korupcijskih tveganj pri nabavah medicinske opreme in zdravil oziroma za analizo dobaviteljev za 26 javnih zdravstvenih zavodov. »Sistemska korupcija v zdravstvu je problem, ki ga po delčkih ugotavljamo že 15 let,« ste dejali.

Glede na to, da ste dolgoletni borec proti korupciji v zdravstvu, pri čemer ste pred nastopom funkcije ministra za zdravje dajali vtis, da vse zadeve v polnosti poznate, me zanima:

1.     Zakaj ste se odločili za še eno analizo, kaj si od nje obetate, kdo jo bo izvedel in koliko davkoplačevalskega denarja bo stala?

Na novinarski konferenci ste dejali tudi, da želite priti do podatkov glede razlik v nabavah medicinskega materiala in opreme v slovenskih zdravstvenih ustanovah: »Z digitalizacijo bomo prišli do tabele, kakršno so nam pokazali Estonci, koliko denarja bolnišnica dobi, koliko da za plače, za opremo, za storitve, to je tisto, do česar moramo priti.« Na presenečenje mnogih ste razkrili, da ne veste, da v Sloveniji že obstaja baza nabavnih cen pri združenju zdravstvenih zavodov, v katero morajo bolnišnice in zdravstveni domovi sproti poročati o nabavnih cenah vseh medicinskih izdelkov in zdravil, hkrati pa zatrdili, da do te baze nimate dostopa.

Naj vas spomnim, da sta v preteklosti v Državnem zboru RS delovali dve preiskovalni temi, ki sta se ukvarjali s korupcijo v zdravstvu, na podlagi česar je tudi nastala omenjena baza.

2.     Kako je mogoče, da v 9 mesecih ministrovanja niste prišli do podatka, da v Sloveniji že obstaja baza nabavnih cen pri združenju zdravstvenih zavodov?

3.     Zakaj trdite, da do omenjene baza nimate dostopa? Kje je težava?

4.     Kaj je v zvezi z nabavnimi cenami v slovenskem zdravstvu do danes naredil Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu?

5.     Boste pri spopadu s korupcijo upoštevali tudi izsledke omenjenih preiskovalnih komisij?

Na novinarski konferenci pa ste dejali tudi, da »so bili poskusi posameznih dobaviteljev v zdravstvu, da pridejo do mene in da se pogovorimo o sistemu. Kot minister ne bom nikoli sprejemal dobaviteljev.«

6.     Kateri dobavitelji so že bili pri vas in ste zavrnili srečanje z njimi?

 

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: SDS