Imamo najmočnejšega Slovenca!

Na prvo junijsko popoldne se je 10 tekmovalcev zbralo z namenom, da bi se potegovali za častni naziv najmočnejšega Slovenca.

V soparni vročini, ki sloni nad Ljubljano že kar nekaj dni, so se ob glavnem odru Aktualove roštiljade, pomerili v 5 različnih strongman disciplinah.  Tako so pri nas, po nekaj letih premora, zopet prebudili šport moči, ki v takšni ali drugačni obliki obstaja že vse od začetkov človeštva.

Med tekmovalci so bili:

 • Marko Porovne, 40-letni veteran v strongman tekmovanjih, ki smo ga lahko srečevali že na »Martinih Krpanih« nekaj let nazaj.
 • Andraž Zupančič je komaj 19-letni mladinski IPF prvak v powerliftingu, najmlajši in najlažji med vsemi tekmovalci.
 • Nebojša Sofrenović, 35-letni ljubiteljski strongman, ki se je prišel pomerit na svojo prvo tekmo.
 • Jaka Kržišnik, 26-letni večkratni državni IPF powerlifterski prvak v kategoriji do 105 kg in eden boljših powerlifterjev v Sloveniji nasploh.
 • Denis Tomščić, 35-letni ljubitelj športov moči, ki se s takšnimi ali drugačnimi disciplinami ukvarja že 9 let.
 • Andrej Škamlec, 31-letni izkušen strongman in powerlifter, ki je zadnja leta samo čakal, da se šport spet prebudi tudi v Sloveniji.
 • Andraž Starc, 28-letni športnik, za katerega lahko rečemo, da z izjemnim napredkom napoveduje lepe rezultate v prihodnosti.
 • Jernej Koprivnikar, 38-letni ljubiteljski strongman, ki navdušuje s svojim napredkom in se prebija med prepoznavna imena med slovenskimi tekmovalci športov moči.
 • Tadej Kovačič, 25-letni državni IPF prvak v powerliftingu in izkušen ter navdušen športnik moči.
 • Matjaž Belšak, najmočnejši Slovenec vseh časov, svetovni prvak Strongman Champions Lige 2017, 7. najmočnejši zemljan in eden od najmočnejših Evropejcev ter hkrati edini slovenski profesionalni strongman, ki kot za šalo pobira prva mesta na prestižnih tekmovanjih v tujini.

Po ogrevanju in krajšem sestanku s sodnik,i so se tekmovalci pomerili v petih disciplinah

 • Log-lift ali dvigovane velikega kovinskega debla

Vsak tekmovalec je imel na voljo tri poskuse, pri vsakem naslednjem pa je lahko napovedal večjo težo. Matjaž si je že s prvim dvigom zagotovil zmago v disciplini, ker je kot za šalo dvignil 150 kg. Zelo na tesno je šlo pri drugih tekmovalcih, kjer se je večina gibala med 90 in 110 kg dvignjene teže. Neravna podlaga in pomanjkanje izkušenj so poskrbeli, da je bilo kar nekaj tretjih dvigov neuspešnih. Marko, Jernej in Andraž S. so si ob koncu delili drugo mesto s 105 kg dvignjene teže. Večjih presenečenj pri tem ni bilo.

Top 3 rezultati discipline Log-lift:

 1. Matjaž Belšak – 150 kg
 2. so si delili: Marko Porovne, Andraž Starc in Jernej Koprivnikar – 105 kg
 3. so si delili: Tadej Kovačič. Jaka Kržišnik in Andrej Škamlec – 100 kg
 • Frame-carry ali nošenje velikega železnega okvirja, težkega blizu 300 kg.

Na začetku je s svojo borbenostjo in vztrajnostjo navdušil najmlajši tekmovalec Andraž Z., ki je kljub par odmorom težo prenesel skozi celotno dolžino. Disciplina je zahtevala kar nekaj poškodb dlani, s katerimi so se morali soočiti Tadej, Andraž S. in Andrej. Najbolj je poškodba rezultat pokvarila Tadeju in Andražu S., slednji se zaradi nje ni mogel več približati vodstvu vse do konca tekmovanja. Jaka se je s časom prepričljivo prebil med prvo trojico, v kateri sta navduševala Marko in seveda Matjaž ter tam ostal do konca tekmovanja.

Top 3 rezultati discipline Frame Carry:

 1. Matjaž Belšak – 7 sekund
 2. Marko Porovne – 10 sekund
 3. Jaka Kržišnik – 17 sekund
 • Car deadlift ali dvigovanje avtomobila

Disciplina, ki je za gledalce ena bolj zanimivih, tekmovalci pa so se pomerili v dvigovanju avtomobila Ford Kuga, ki ga je za tekmovanje posodila avtohiša Bizilj. Znova je ob bučnem aplavzu presenetil komaj 19-letni Andraž Z., ki je opravil kar 8 ponovitev in s tem pokazal, zakaj je državni powerlifterski prvak med mladinci v svoji kategoriji. Večje število ponovitev so poleg Andraža opravili še Tadej, Jaka, Marko in Matjaž. Pri dvigih se je pokazala surova moč, brez katere zgolj tehnika dviga ne bi veliko pripomogla k rezultatom.

Top 3 rezultati discipline Car Deadlift:

 1. Matjaž Belšak – 12 dvigov
 2. Jaka Kržišnik – 11 dvigov
 3. Andraž Zupančič – 8 dvigov
 • Za marsikoga je najtežje razumljiv in najbolj fascinanten pogled na človeško telo, ki za sabo vleče orjaški, več-tonski tovornjak.

V disciplini so navdušili vsi tekmovalci, saj podvig nikomur ni spodletel. Nebojša je dočakal svoj trenutek in ne moremo tudi mimo odličnega Denisovega časa, ki je z odločnim začetkom in trmo pokazal, zakaj je prav to njegova najljubša disciplina. Tadej je zaradi slabega začetka s sicer trdne pozicije v prvi peterici zdrsnil na šesto mesto, medtem ko je Andrej z dobrim rezultatom nadoknadil prejšnje zaostanke. Kraljevala sta Marko in Matjaž, ki mu s tekmovanj v tujini sicer ni tuje niti vlečenje veliko težjih bremen, kot so vojaška letala ali ladje. Jaka in Andraž S. sta ostala v zlati sredini.

Top 3 rezultati discipline Truck Pull:

 1. Matjaž Belšak – 20,6 sekund
 2. Denis Tomšič – 28,2 sekund
 3. Marko Porovne – 28,5 sekund
 • Atlas stones ali dvigovanje velikih krogel na ramo

Zadnja disciplina, ki se je odvila na glavnem odru Aktualove roštiljade. Med bučnim navijanjem več-tisoč glave množice, so tekmovalci poskušali velike kovinske krogle dvigniti in si jih posaditi na ramo. V disciplini se je pomerilo samo prvih 6, ki so se borili za končno uvrstitev. V prvi dvojici je Tadeju tehnična napaka vzela edino ponovitev, ki mu je uspela, medtem ko je Jernej edino ponovitev opravil tik pred zaključkom časa in se s tem zavihtel na 4. skupno mesto. Andrej je žal ostal brez uspešnih dvigov, medtem ko jih je Jaka brez večjih težav opravil 3 ter s tem samo potrdil, da si zagotovo zasluži bronasto medaljo.

 • Sledila je spektakularna predstava Marka in Matjaža, ki sta, kot se za izkušena tekmovalca spodobi, kroglo premetavala kot za šalo. Za piko na i je Matjaž po 8 ponovitvah kroglo obdržal na rami, jo preprijel z obema rokama in jo dvignil nad glavo ter s tem jasno pokazal, zakaj si zasluži in tudi je najmočnejši Slovenec leta 2018 in hkrati najmočnejši Slovenec vseh časov!

Top 3 rezultati discipline Atlas Stones:

 1. Matjaž Belšak – 8 dvigov
 2. sta si delila Marko Porovne in Jaka Kržušnik – 3 dvigi
 3. Jernej Koprivnikar – 1 dvig

Končni rezultati tekmovanja 2018 Slovenia’s strongest man

Na glavnem odru je sledila podelitev vseh nagrad in v veselje je bilo gledati bratstvo in iskreno čestitanje ob rezultatih tistih, ki so bili še pred nekaj minutami najhujši tekmeci.

 1. Matjaž Belšak
 2. Marko Porovne
 3. Jaka Kržišnik
 4. Jernej Koprivnikar
 5. Andrej Škamlec
 6. Tadej Kovačič
 7. Andraž Starc
 8. Denis Tomšič
 9. Andraž Zupančič
 10. Nebojša Sofrenović

Čestitamo vsem najmočnešim.