Demografski sklad tudi za gradnjo novih domov za ostarele.

Kot je po včerajšnjem srečanju poudaril predsednik vlade, je koalicija uspela po 15 letih pogovorov pripraviti predlog zakona o demografskem skladu, v katerega bo vključeno vse državno premoženje, razen tisto, ki je vezano na različne okvirje, kar se tiče evropskih omejitev in nekaterih praktičnih problemov.

Po besedah predsednika vlade bi bilo tudi prav, da upokojenska generacija, ki je državno premoženje ustvarjala, od tega potem tudi nekaj ima v upokojenski dobi. Kot je pojasnil predsednik vlade, se bo del tega, kar se bo v skladu nabralo, namenilo za napolnitev pokojninske blagajne, za reševanje dolgotrajne oskrbe, gradnjo domov za ostarele, pa tudi za ukrepe družinske politike, ki so ključni za dolgoročno delovanje pokojninskega sistema. Po njegovih besedah se pri upravljanju premoženja v nacionalnem skladu predvideva tudi donose sklada, tako da bi premoženje dolgoročno raslo.

Premier Janez Janša je poudaril še, da zakon o demografskem skladu sledi socialni pravičnosti ter poudaril, da bo obravnava zakona na Ekonomsko-socialnem svetu potekala hkrati z obravnavo zakona po rednem postopku v Državnem zboru, pri čemer pa se bo sledilo predvsem učinkovitosti razprav in obravnave, brez zavlačevanja.

Ekonomsko socialni partnerji so izpostavili, da je bilo na področju demografije že dovolj mirovanja ter pozdravili dialog, ki ga je premier Janez Janša z današnjim srečanjem vzpostavil z njimi v zvezi s tem.