Bi se radi naučili speči potico z drožmi?

Slika: www.podbrezje.si

Podbreška potica je kulinarična posebnost, s katero lahko presenetite svoje najdražje med prihajajočimi velikonočnimi prazniki. V lanskem letu je podbreška potica na Festivalu velikonočne potice, ki je potekala na Otočcu, prejela laskavi naziv Kraljica potic.

Potica je prehranski izdelek, ki jo glede na možne nadeve poimenujemo: orehova potica (orehov nadev), medena potica (medeni nadev), pehtranova potica tudi pehtranka (pehtranov nadev), … Beseda potica je izrazito slovenska in ima svoj jezikovni razvoj iz zgodnejših slovenskih oblik kot so povitica, povtica, potvica. Število receptov za različne vrste potic se začne množiti v številnih kuharskih knjigah od konca 1. svetovne vojne do danes, ko je v evidenci čez 105 različnih vrst sladkih in slanih potic.

Speči odlično potico pa vam lahko pomagajo gospodinje iz Podbrezij, ki bodo v organizaciji KD Podbrezje in Večgeneracijskega centra Gorenjske pekle potice preko aplikacije ZOOM. Izdale vam bodo recept za Podbreško potico z nadevom iz suhih krhljev jabolk ali suhih krhljev hrušk viljamovk ali suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev. Postopek priprave testa, nadeva in peko Podbreške potice (testo bo pripravljeno z drožmi, ne kvasom) pa bosta predstavili mojstrici Veronika Aljančič in Marija Štaut. Pekovski izdelki, ki so pripravljeni z drožmi so lažje prebavljivi, izboljšajo mehkobo sredice, izdelku podaljšajo svežino, izboljšajo okus in imajo nižji glikemični indeks.

Če bi se radi naučili speči dobro potico, se danes, 18.3.2021 ob 17. uri udeležite delavnice, na katero se predhodno prijavite preko e-pošte  [email protected]

Če pa se vam danes ne uspe udeležiti delavnice, so zagotovili še termin v petek, 19.3.2021 ob 17. uri, prijave pa sprejemajo na [email protected]