Poznate projekt Zmigaj sošolce!?

Slika: https://www.facebook.com/zmigajsosolce/

Šolske klopi zaradi korona virusa že nekaj časa samevajo, prav tako šolske telovadnice. Mnogi učenci so prikrajšani za svoje popoldanske aktivnosti, treninge različnih športov, pa vendar vse to ne sme biti opravičilo za neaktivnost otrok. Otroke vzgajamo starši, zato je del vzgoje tudi športna aktivnost in preživljanje prostega časa v naravi. Za motivacijo svojih otrok, kar je kasneje preraslo okvir osemčlanske družine, si je družina Pavec iz Cerkelj na Gorenjskem omislila poseben projekt, ki bi bil lahko zgled marsikateri družini v teh časih.

Projekt so si zamislili v skupini Robofreestyle, v katerega so vključeni Matej, Primož, Anton in Tilen Pavec ter njihova mama Ana Pavec, ki je tudi njihova mentorica. Sodelujejo na tekmovanju iz Lego robotike First Lego League, ki ga v Sloveniji organizira Zavod za promocijo znanja Super glavce, na njem pa letos  sodeluje 60 ekip. Nosilna tema letošnjega tekmovanja je (Z)Migaj!, kar je družino Pavec tudi navdihnilo k imenu projekta – Zmigaj sošolce! Projekt nam je predstavila mentorica in mama Ana Pavec.

Kaj je smisel projekta Zmigaj sošolce?

S projektom Zmigaj sošolce bi radi spodbudili osnovnošolce in srednješolce h gibanju, in sicer da bi sami prevzeli pobudo in organizirali sebe in druge k vsakodnevni športni dejavnosti ne glede na omejevalne okoliščine, ki vladajo trenutno v korona času. Torej, da bi prevzeli odgovornost za svojo telesno pripravljenost in naredili konkretne korake na tem področju ter se naučili beležiti svoj napredek. Poleg tega projekt spodbuja ekipni duh v razredih in šolah, ko tega močno primanjkuje, saj ni prostorov oz. okolja, kjer bi tekmovalnost in spodbuda drugih lahko zaživeli. Športni pedagogi seveda pošiljajo gradiva za individualno gibanje doma, a s projektom želimo spodbuditi lastno iniciativo pri učencih ter dijakih, obenem pa okrepiti medsebojno spodbujanje in navijanje.

Kako projekt poteka?

S projektom želimo organizirati tekmovanje med razredi in šolami v vsakodnevni gibalni dejavnosti, posneti vrsto intervjujev s strokovnjaki za gibanje pri otrocih in mladih, izdelati oz. opisati že obstoječa orodja, ki jih lahko posameznik ali skupina uporablja za beleženje napredka pri izbranih gibalnih dejavnostih in s svojimi objavami spodbujati otroke, mlade, družine in šolske skupnosti k rednemu gibanju. Zato smo ustanovili FB stran Zmigaj sošolce, kjer objavljamo novosti o projektu (stran je vidna vsem uporabnikom spleta brez prijave v Facebook), oblikovali točkovnik, s katerim lahko ovrednotite svoje vsakodnevno gibalno dejavnost, ustanovili Youtube kanal Robofreestyle, kjer objavljamo svoje video vsebine in oblikovali vprašalnik, s katerim se razredi in šole vključijo v tekmovanje in jim pošiljajo podatke o svojih gibalnih dejavnostih.

Kaj je potrebno za vključitev v tekmovanje Zmigaj sošolce?

Za tekmovanje ne potrebujete posebnih pripomočkov. Pripravili smo nekaj Google datotek, ki so v pomoč pri tekmovanju. Najprej si oglejte točkovnik, po katerem ovrednotite svojo gibalno dejavnost, na tej povezavi pa izpolnite vprašalnik, preko katerega sporočite, kako in koliko ste se tisti dan gibali. Za izpolnitev vprašalnika ni potrebno biti prijavljen v Google račun in ne zbirajo vaših osebnih podatkov, razen podatka o razredu in šoli.

Kako se vključiti v projekt? 

Vključitev je zelo enostavna! Prvi učenec, ki se bo odločil, da se “zmiga” in izpolni vprašalnik o gibanju, avtomatsko s tem v tekmovanje vključi svoj razred in šolo, na katero hodi. V njihovi razpredelnici se ustvari nova rubrika in točke se začnejo seštevati! Ko se prvi učenec priključi projektu, svojemu razredu prisluži 10 dodatnih točk, svoji šoli pa 50 točk.

Torej izgovorov ni, starši vključite v tekmovanje svoje otroke – natisnite točkovnik, spodbudite jih k rednemu gibanju in poskrbite, da po vsakem gibanju pošljejo izpolnjen vprašalnik.