Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pretekli teden objavilo ceno košarice, ki je pokazala, da so cene osnovnih živil padle za deset odstotkov. Statistični urad Republike Slovenije je nasprotno objavil podatek, da se je hrana podražila in da ima podražitev hrane tudi vpliv na visoko inflacijo.

 

Poslanka Anja Bah Žibert je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z očitno prevaro pri popisu cen osnovnih živil.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pretekli teden objavilo ceno košarice, ki je pokazala, da so cene osnovnih živil padle za deset odstotkov. V košarici, denimo, štruca kruha stane 19 centov, kilogram govejih zrezkov manj kot tri evre, svinjski zrezki pa dober evro.

Med državljani je završalo, mnogi so ogorčeni. Zdi se, kot da pripravljavci popisa oziroma odgovorni nikoli zaidete v trgovine z živili. »Navsezadnje bi moralo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pred objavo takšnih podatkov preveriti njihovo ustreznost oziroma preveriti posledice takšne objave. Statistični urad Republike Slovenije je namreč na drugi strani objavil podatek, da se je hrana podražila in da ima podražitev hrane tudi vpliv na visoko inflacijo,« je v sporočilu za javnost opozoril tudi nekdanji varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.

Resnica je torej povsem drugačna. Cene hrane so visoke kot še nikoli, nizke plače in pokojnine pa tako številnim državljanom omejujejo dostop do že najosnovnejših živil. Že nekdo z osnovnim znanjem ekonomije vam lahko razloži, da tako nizkih cen hrane ob tako visoki inflaciji, ki v Sloveniji zaradi slabih ali celo odsotnih ukrepov, traja že zelo dolgo, preprosto ne moremo imeti.

Navedene maloprodajne cene so celo nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov. Na hudo anomalijo in predvsem zavajanje potrošnikov opozarjajo tako predstavniki pridelovalcev hrane kot predstavniki trgovcev.

Zanima me:

  1. Ali se vam zdi odgovorno, da potrošnike tako zavajate glede cen hrane?
  2. Kdo konkretno je na resornem ministrstvu zadolžen za projekt popisa osnovnih živil?
  3. Kdaj boste prenehali z nesmiselnim in zavajajočim popisom cen osnovnih živil?
  4. Koliko je davkoplačevalce do danes stala povsem nerealnim projektom popisa osnovnih živil?
  5. Zakaj je mesto varuha odnosov v verigi preskrbe prazno?

 

Spletno uredništvo,

Vir: sds.si