Kranj naj bi bil več kot 10 let brez javnega stranišča, zato je bilo odprtje novega javnega stranišča v Kranju pomemben dogodek. Mnogi se še spomnimo javnega stranišča pod Kokrškim mostom, vendar pa je bil zaradi stopnic težko dostopen mamicam z otroki, invalidom in mnogim drugim.

Slika: arhiv MOK

Ob odprtju sodobnega javnega „vstraniša“ v bivši Šifrerjevi gostilni je župan Boštjan Trilar simbolično predal ključe Marku Kocjančiču, direktorju Komunale Kranj, sledila pa je še strokovna predstavitev društva, ki primarno skrbi za izboljšanje kakovosti življenja obolelih za KVČB – med obolelimi je 2,2 milijona Evropejcev, v Sloveniji pa se z boleznijo sooča 7000 obolelih – tudi s pozivi in spodbudami lokalnih skupnosti in organizacij, da uredijo in zagotovijo ustrezna javna stranišča, ki za vse uporabnike (ne le bolnike s KVČB) pomembno vplivajo na kakovost življenja izven udobja lastnih domov.

V Sloveniji že nekaj let poteka projekt Naj javno stranišče, v katerem komisija Društva za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB ) ocenjuje javna stranišča v 75 občinah in na 53 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji. Župan Trilar je izrazil pričakovanje, da bo kranjsko Mestno vstraniše prihodnje leto zmagalo.

Zanimivo je, da je Kranjsko javno stranišče v zadnjih parih letih dosegalo visoko mesto na lestvici, pri čemer javnega stranišča bojda sploh ni bilo. Izvedel sem, da je Kranj ves čas imel javno stranišče, ki je bilo dostopno vsakomur in sicer v Kranjski hiši, kjer pa je obiskovalec ključ dobil le, če je bila hiša odprta. Uporabljali so ga predvsem turisti in redni gostje Zavoda za turizem. Večina domačinov, ki je med sprehodom po mestu potrebovala vece, je šla opravit potrebo v sanitarije enega od lokalov, saj jih veliko ne ve, da je v Kranjski hiši javno dostopno stranišče. Ni treba posebej poudarjati,da lastniki lokalov nad takimi obiskovalci, niso bili najbolj navdušeni.

Slika: bilten Naj javno stranišče 2013

Kljub vsemu, je to velika pridobitev za Kranj, obiskovalci pa bodo sanitarije z dvema moškima, dvema ženskima straniščema, enim straniščem za invalide in previjalno mizo za dojenčke lahko uporabljali brezplačno. Lokacija je lahko dostopna in namen nekdanjih prostorov je ob najmanjši prilagoditvi omogočal danes odprte funkcionalne prostore. Bližina ‘kranjske promenade’ omogoča, da je Mestno vstraniše lahko dostopno tudi za pristopanje z invalidskim in otroškim vozičkom, objekt pa je prilagojen za uporabo gibalno oviranih oseb, v njem je nameščena tudi previjalna miza.

Občina bo za to namenila okoli 4000 evrov (brez davka), kar bo zadoščalo za plačilo čistilke in stroške materiala.

Delovalo bo od nedelje do četrtka od 7h do 22h ter v petek in soboto do 24h. Zanj bo skrbela Komunala Kranj, vsak dan bo na lokaciji prisotna čistilka in, kot obljubljajo, bo prav tako dobro poskrbljeno za varnost.

T.A.