V Mestni občini Kranj razvijajo načrtovalnik poti po Kranju in okolici. Z Evropskim tednom mobilnosti se je začelo testiranje tega digitalnega orodja v ožjem krogu, prvič so tudi javno predstavili testno različico.

Mestna občina Kranj (MOK) načrtovalnik poti razvija skupaj z Inštitutom Jožef Stefan in podjetjem T-2 v pilotnem projektu UP-SCALE; cilj je zmanjšati predvsem izpuste v prometu. Mobilna aplikacija bo uporabnikom ponudila vse možne načine potovanja na želeno lokacijo po Kranju in okolici, prednostno okolju bolj prijazne (peš, s kolesom, mestnim avtobusom in/ali kombinacijo več njih …). Uporabnik si bo nato izbral način potovanja glede na njegove želje in potrebe – hitrost, udobje, ogljični odtis …

Načrtovalnik poti je trenutno v fazi prototipa in ga testira ožja skupina ljudi, da bo, ko bo na voljo občankam in občanom, res brezhibno deloval, v MOK pa ob tem poskušajo pridobiti tudi potrebne podatke od izvajalca javnega potniškega prometa v Kranju, podjetja Arrive. Pomembno je namreč, da bo načrtovalnik poti pri iskanju najboljšega načina potovanja izhajal in preračunaval na osnovi ‘živih’ podatkov – kje se trenutno nahaja posamezni avtobus oz. kdaj bo realno prispel na postajo.

So pa v Evropskem tednu mobilnosti prvič, z videoprikazom vseh funkcionalnosti, tudi javno predstavili, na dogodku Kranj – udobno mesto za življenje mladih. Ob tem je Oddelek za zeleni prehod MOK med dijakinjami in dijaki predvsem iz Šolskega centra Kranj in Gimnazije Franceta Prešerna izvedel še krajšo anketo, kako prihajajo oz. odhajajo iz šole in popoldanske aktivnosti, kako so zadovoljni z mestnim prevozom in sistemom KRsKOLESOM. Večina (70 odstotkov) jih prihaja v šolo z avtobusom, 20 odstotkov peš, najbolj jih moti, da avtobusi ne prihajajo točno na postajo, želeli bi si tudi bolj prilagojen vozni red, dobra tretjina bi uporabljala »kranjski« načrtovalnik poti.

Ta bo javnosti predvidoma na voljo od začetka prihodnjega leta in bo deloval znotraj Pametnega Kranja – spletne oziroma mobilne aplikacije, ki že deluje. Dostopen je na https://pametni.kranj.si/ oziroma v Trgovini Play in App Store. V Pametnem Kranju so na voljo zbrane informacije iz Kranja, kot so vozni redi, stanje na parkiriščih, e-polnilnicah, pitnikih, defibrilatorjih, sistemu KRsKOLESOM, o dogajanju v Kranju, omogoča tudi komunikacijo z občino, kmalu bo torej možno tudi načrtovanje (trajnostnih)  poti.

V prihodnje bo podatkov še veliko več in bodo imeli občanke in občani dobesedno na dlani vse informacije, ki jih bodo potrebovali za pot in opravke v Kranju na način, ki bo udoben in bodo za to porabili kar najmanj časa (za iskanje poti, koles, prostih parkirišč …).

Kaj je pametno mesto in zakaj je življenje v njem bolj udobno in manj stresno, si lahko ogledate oziroma poslušate v podkastu na Siol.net z naslovom Prihodnost (pametnih) mest z govorcema Tomažem Laniškom z MOK in Alenko Mejač Krassnig, Visa. Informacijsko in komunikacijsko tehnologijo je namreč možno izkoristiti za zagotavljanje uporabnih storitev za prebivalce in mesto.

 

Vir: MOK