Mestna občina Kranj se pridružuje obeležitvi svetovnega dneva Alzheimerjeve bolezni, ki bo jutri, v soboto, 21. septembra 2024. Ta dan je namenjen ozaveščanju o Alzheimerjevi bolezni, najpogostejšem vzroku demence, ki prizadene več kot 60 odstotkov vseh bolnikov z demenco. Mestna občina Kranj je tudi Demenci prijazna točka, kar pomeni, da je posebno pozorna na potrebe oseb z demenco in njihovih svojcev.

Pomen zgodnjega prepoznavanja simptomov

V Kranju ob tej priložnosti izpostavljajo pomembnost zgodnjega prepoznavanja simptomov demence, saj to lahko bistveno vpliva na kakovost življenja obolelih. Čeprav Alzheimerjeva bolezen ostaja neozdravljiva, jo lahko s pravočasnim zdravljenjem upočasnimo, kar bolnikom omogoča daljše obdobje samostojnosti in boljše soočanje z vsakdanjimi izzivi.

Najpogostejši simptomi demence vključujejo pozabljivost, postopno izgubo spomina, težave z govorom in iskanjem pravih besed, osebnostne in vedenjske spremembe, težave pri izvajanju vsakodnevnih opravil ter prostorske in orientacijske težave. Pomembno je poudariti, da občasna pozabljivost z leti ni nujno znak demence, vendar pa ponavljajoče se spremembe lahko nakazujejo na bolezen.

Spominčica – podpora in vaje za urjenje spomina

Slovensko združenje za pomoč pri demenci, Spominčica, pripravlja vrsto ozaveščevalnih vsebin, vključno z vajami za urjenje spomina, ki lahko pomagajo upočasniti kognitivni upad. Prav tako je pomembno prepoznati in zmanjšati 12 dejavnikov tveganja za razvoj demence. Na vsak dejavnik lahko vplivamo, s čimer je mogoče zmanjšati tveganje za nastanek demence za do 40 odstotkov. Več informacij o teh dejavnikih je na voljo v letaku, ki so ga pripravili v sodelovanju z združenjem.

Mestna občina Kranj kot Demenci prijazna točka

Mestna občina Kranj je Demenci prijazna točka (DPT), kar pomeni, da nudi podporo osebam z demenco, zlasti tistim v zgodnji fazi bolezni, ki so še vedno samostojni in aktivni, ter njihovim svojcem. Na tej točki lahko posamezniki pridobijo informacije o demenci, predvsem pa se seznanijo z načini usmerjanja oseb z demenco, ki se lahko izgubijo in ne najdejo poti domov.

Zaposleni na DPT imajo ustrezno znanje in so usposobljeni za prepoznavanje prvih znakov demence, komunikacijo z osebami z demenco ter za nudenje pomoči v primerih, ko oseba ne ve, kje je, kdo je ali kako priti domov. S tem pomembno prispevajo k večji varnosti in boljšemu življenju ljudi z demenco v lokalni skupnosti.

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni je pomembno, da se spomnimo vseh, ki živijo z demenco, in se zavzamemo za izboljšanje njihove kakovosti življenja ter povečamo ozaveščenost o tej bolezni, ki postaja vse bolj razširjena po vsem svetu.

Spletno uredništvo