Kranjski igralski filmski festival Krafft se je v soboto zaključil s podelitvijo nagrad zlato jabolko

Na četrti izvedbi festivala je glavna nagrada pripadla iranski igralki Lili Fahradpour, zlata jabolka za posebne igralske dosežke pa so pripadla še italijanki Paoli Cortellesi, mehičanki Fioni Palomo ter ansamblu filma Ognjemet ljubezni. Nagradi za najboljšo igro in najboljšo režijo igralca v študentskem filmu sta prejela Diana Kolenc in režiser Kristian Bernard Irgl.

Glavna nagrada četrtega Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft, je pripadla iranski igralki Lili Fahradpour za vlogo Mahin v filmu Moja najljubša torta. Žirija, ki ji je predsedovala Nina Ivanišin Janežič, sestavljala pa sta jo še avstrijski igralec in psihoterapevt Erol Nowak ter turški igralec in predavatelj Sercan Gidişoğlu, je v obrazložitvi zapisala, da igralka občinstvu ponudi briljantno in nepozabno uprizoritev, s katero z »manj« pove »več«: “Tako empatično in realistično uspe prikazati življenje z vsemi lepimi in tragičnimi trenutki ter vsemi hrepenenji in željami, da se sploh ne zdi, da gledamo film, temveč da smo v njem kot nemi opazovalci.” Nagrado zlato jabolko je prejela tudi italijanska igralka Paola Cortellesi, ki je odigrala glavno vlogo v lastnem režijskem prvencu Jutri je še en dan. Z vlogo ponosne ženske, ki se le na videz zdi ponižna, igralka “s sarkazmom in gledališkimi oblikami vnaša humor v težke razmere in zatiranje družinskega položaja,”. Tretja nagrada je pripadla mehiški igralki Fioni Palomo, ki v meta-filmu Slab igralec upodobi žrtev posilstva. “Grozne dogodke, ki jih glavni lik prestaja, občinstvu predstavi s prepričljivo čistostjo, brez osebnega obsojanja,” je zapisala žirija. Ponovno je na Krafftu slavil tudi celoten igralski ansambel, in sicer za film Ognjemet ljubezni, ki po mnenju žirije občinstvo s harmonijo, povezanostjo in igralsko pristnostjo na posebno popotovanje v Italijo osemdesetih let. Nagrado so v imenu ansambla osebno prevzeli igralca Gabrielle Pizzuro in Enrico Roccaforte ter kasting direktor Maurillio Mangano.

S podelitvijo nagrad zlato jabolko se je zaključila četrta edicija festivala, ki je v kino pripeljal številne lokalne prebivalce, na posebne šolske projekcije pa tudi 1.300 kranjskih otrok. “Filmi v letošnjem tekmovalnem programu so prepričali tako publiko kot žirijo. Med desetimi celovečerci, ki so se potegovali za nagrade zlato jabolko, jih je kar sedem v Kranju doživelo slovensko premiero. To je za nas poseben dosežek, saj mesto zaradi Kraffta postaja ena od destinacij za ljubitelje filma,” je letošnji tekmovalni program opisala programska direktorica Kraffta Maja Sever.

Študentski nagradi pripadli Diani Kolenc in režiserju Kristianu Bernardu Irglu

Že v petek so na festivalu podelili tudi študentski nagradi. Za najboljšo igro v študentskem filmu jo je prejela Diana Kolenc za vlogo Lize v filmu Razglašena, za najboljšo režijo igralca pa Kristian Bernard Irgl za film Alenka.

Krafft je edini filmski festival v regiji, ki ga organizirajo igralci. V enem tednu združuje celovečerne filme v tekmovalnem in spremljevalnem programu, kratke in študentske igrane filme. “Po tem, ko je letošnji selektor Taner Rumeli opravil odlično delo, že razpravljamo o tem, kakšni filmi nas v Kranju čakajo prihodnje leto, ko praznujemo prvih pet let festivala. Program bo prvi obletnici primerno razgiban in bogat,” je načrte za prihodnje leto predstavil predsednik festivala Branko Završan.

Festival nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Festival finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije. Partnerja festivala sta Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) in Zavod Carnica.

Spletno uredništvoVir: MOK