Vrtnica Prešeren je od četrtka, 26.10.17, zasajena tudi v Prešernovem gaju v Kranju.

Zasaditev so na slovesnosti pospremili mladi glasbeniki Glasbene šole Kranj ter številni povabljeni gostje, med njimi predstavniki Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, častni občani Kranja dr. Tatjana Dolenc Veličković, mag. Drago Štefe in prof. Miha Pogačnik ter drugi ljubitelji kulture. Ob tej priložnosti predali tudi pet srebrnikov miru in ljubezni, izdelanih v omejeni seriji 1800 srebrnikov, ki jih na eni strani krasi motiv Slovenije, na drugi pa del naše himne dr. Prešerna.

Prešernova vrtnica je prva slovenska vrtnica z uradno registriranim in zavarovanim imenom – Rosa Prešeren. Vzgojil jo je akademik dr. Matjaž Kmecl in je rezultat večletnega delan s križanjem različnih vrst vrtnic. Rosa Prešeren je grmasta velikocvetnica rožnate barve, dopolnjena z belimi in ob robovih z rjavimi odtenki.

Za zasaditev v Kranju, ki jo je predhodno dovolil in potrdil Zavod za varstvo kulturne dediščine, je poskrbela Flora d.o.o. v sodelovanju z Društvom ljubiteljev vrtnic Slovenije.
Gre za njeno prvo zasaditev v Kranju. Od leta 2013 je namreč že zasajena v Prešernovem rojstnem kraju Vrba. Poklon Francetu Prešernu in slovenska prva žlahtna vrtnica je že poznana po svetu in je prejela poklone v hortikulturnih krogih.

Župan Boštjan Trilar je ob zasaditvi povedal, da je novi dom vrtnice Prešeren v Kranju še kako smiseln, saj se prav Kranj ponaša z nazivom Kranj, mesto kulture, Prešernovo mesto. V Kranju poleg Prešernove ulice in Prešernove sobe, njegovo ime delijo tudi številne s kulturo povezane ustanove; Prešernovo gledališče, Galerija Prešernovih nagrajencev, Prešernov gaj, poleg dveh večjih spominskih obeležij pa sta po Prešernu poimenovani tudi Osnovna Šola Franceta Prešerna ter Gimnazija Franceta Prešerna. Na dan kulture v Kranju že vrsto let kulturni praznik obeležujejo s prireditvijo Prešernov smenj, ko se dober del starega mestnega jedra prelevi v spomin na romantiko 19. stoletja.

 

Slika: MOK

Predstavnici Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, predsednica Breda B. Čopi in Karlina Treiner, ki sta vodili postopek mednarodne prijave vrtnice v svetovni register, sta omenili, da je vrtnica kraljevska med rožami, vrtnica Prešeren pa še toliko žlahtnejša, predvsem pa se ponaša z nazivom prva mednarodno priznana slovenska vrtnica.

 

Slika: MOK

Zasaditev so pospremili tudi mladi umetniki kranjske glasbene šole; Aljoša Završnik, violinist, s točko Kolovrat N.Rubensteina in pa Ema Burja in Katjuša Rupnik, ki sta v duetu flavt zaigrali Allegretto F.A.Hoffmeistra. Vsi nastopajoči umetniki Glasbene šole Kranj so nastopili pod mentorstvom mentoric Maje Gostič in Barbare Snedec.