Vikend pregled dogodkov: Kar sedem nesreč v gorah

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 48 urah sprejel kar 29 obvestil o prometnih nesrečah. V 24 nesrečah je šlo za pretežno manjšo materialno škodo, v petih pa za lažje telesne poškodbe.

Prijavljenih je bilo 19 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 3 v zasebnem prostoru, pretežno zaradi povzročanja hrupa, na področju kriminalitete pa prijavi suma kaznivih dejanj tatvine in vloma.

Na Slovenskem Javorniku je včeraj zvečer zagorela električna naprava v garaži. Poškodovan ni bil nihče. Nastala je materialna škoda.

Policisti so v okviru ekipe za helikoptersko reševanje v minulih dveh dneh obravnavali več nesreč v gorah.

Promet

Gorenjski policisti so v minulih dveh dneh obravnavali pet prometnih nesreč                        s telesnimi poškodbami.

  • V petek je pri spustu z Dolge njive proti Medvodjam v Jelendolu padel kolesar z gorskim kolesom, na Karavankah pa so policisti isti dan obravnavali nalet treh vozil zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji.
  • Včeraj sta v Mojstrani trčila osebni avtomobil in kolesar z otrokom. Okoliščine kažejo na krivdo voznika avtomobila. V Mostah se je voznik z avtomobilom prevrnil na streho in uničil vozilo. V Bohinjski Bistrici pa je bil v nesreči v nepreglednem ovinku udeležen motorist. Udeleženci so utrpeli lahke telesne poškodbe.

Visoka gostota prometa bo tudi danes. Zato policisti pozivajo k upoštevanju prometnih
pravil in apelirajo na voznike, naj vozijo na ustrezni varnostni razdalji,s prilagojeno hitrostjo, spočiti, naj v zastojih brezglavo ne obračajo, se ne sprehajajo po avtocesti, in upoštevajo možnost nastanka kolon. Spremljajo naj prometne informacije. Na počivališčih naj pazijo na svojo lastnino.

Nesreče v gorah

Policisti so v okviru ekipe za helikoptersko reševanje na Brniku v minulih dveh dneh obravnavali sedem nesreč v gorah.

  • V Severni Triglavski steni se je plezalcu odkruši kamnit nožni stop, zaradi česar je zdrsnil in se lažje poškodoval.
  • Na Mojstrovki se je plezalcu odkrušil oprimek in je zato padel.
  • Na območju Valvazorja se je planinec poškodoval zaradi zdrsa in posledično nekajmetrskega padca.
  • V zahodni Severni steni Triglava sta ostala zaplezana dva alpinista. S stene sta bila prepeljana nepoškodovana. Pri sestopu z Rjavine je planinca obšla slabost.
  • V Kamniških Alpah pa so obravnavali zdrs in poškodbo gležnja v dveh nesrečah.

Odlomi kamenja, padci in zdrsi ter vročina so tveganja, ki v gorah spremljajo vsakega planinca. Ne podcenjujte jih, stvari v gorah niso vedno povsem take, kot zgledajo na prvi pogled.

Kriminaliteta

Na Gregorčičevi ulici v Kranju je bilo vlomljeno v prostor za opravljanje dejavnosti. V Gorajtah je storilec v petek dopoldan na športnem igrišču odtujil nahrbtnik s stvarmi oškodovanca. Na Ručigajevi ulici v Kranju pa je storilec odtujil vijake za platišča vozila.