Velika škoda na hidroelektrarni Sava

Slika: Elektro Gorenjska d.d./spletna stran

Požar v Kranju ni uničil samo popolnoma uničil nekdanjega Majdičevega mlina, pač pa je veliko škode povzročil tudi na HE Sava, ki je v lasti Elektra Gorenjska d.d, upravljajo pa jo Gorenjske elektrarne.

Kot so sporočili iz gorenjskega distributerja električne energije, se v hidroelektrarni Sava nahajajo štirje agregati za proizvodnjo električne energije. Pogorel je del strojnice, v katerem se nahajata agregat C in D, ki sta bila v požaru popolnoma uničena. Pogorel je tudi prostor za obratovalno osebje. Zaradi velike količine gasilne vode sta močno poškodovana tudi agregat A in B,  poškodovane pa so tudi vse kabelske povezave. Elektrarna do celovite sanacije ne bo zmožna obratovanja. Škoda na objektih je ogromna, tako neposredna, kot tudi posredna zaradi nezmožnosti proizvodnje električne energije, in bo znana na osnovi podrobnih ogledov.

Sama proizvodnja zelene električne energije v hidroelektrarni je znašala med 10 in 12 tisoč megavatnih ur letno, kar zadošča za oskrbo 2500 gospodinjstev. Hidroelektrarna ni pomembna le z vidika proizvodnje, njena strateška pozicija je zanimiva z vidika samooskrbe, prav tako je bila zakladnica zgodovinskih mejnikov, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost, hkrati pa predstavlja trajnostni vir zelene energije, ki je dostopen v središču urbanega okolja. Kot še pravijo v Elektro Gorenjska d.d. bodo k sanaciji pristopili takoj in celovito.