V Kranju spremenjen urnik testiranja

Slika: Pixabay.com

Z današnjim dnem se v Kranju spreminja urnik testiranj s hitrimi antigenskimi testi na korona virus. Popoldanskega termina ne bo več, testiranje bo v Globusu potekalo vsak delovni dan od 6.30 do 9.30. Novost je izjava, ki jo je treba oddati pred testiranjem, o tem, ali je posameznik upravičen do brezplačnega testiranja oziroma je sam plačnik storitve. Priložiti je treba tudi potrdilo delodajalca, da je posameznik zaposlen v dejavnostih, za katere so predpisani pogoji PCT.

Hitro testiranje je po uredbi vlade plačljivo, in sicer vas bo stalo 12 evrov, do nadaljnjega pa ostaja brezplačno za zaposlene v dejavnostih, v katerih so predpisani pogoji PCT. Te dejavnosti so zdravstvo, gostinstvo, vzgojo in izobraževanje. Brezplačno bo tudi za izvajalce socialnih programov, kulturnih prireditev, verskih obredov, izobraževanj, taksiste in frizerje. Kot dokazilo, da delate v eni od navedenih dejavnosti je potrebno pred testiranjem predložiti potrdilo delodajalca. Pred testiranjem je potrebno izpolniti izjavo, s katero se posameznik opredeli, ali sodi v katero od skupin, ki so upravičene do brezplačnega testiranja oziroma bo test plačal sam. Izpolnjeno  je treba prinesti na testiranje.

Naročanje na hitro testiranje ni potrebno, obvezni sta kartica zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument. Plačljivo testiranje se plača na mestu testiranja v Globusu, plačilo je možno le s plačilno kartico. Obvestilo o rezultatu hitrega testa prejmete preko sporočila SMS v 30 minutah po testiranju. Šele takrat se lahko izda tudi potrdilo. To seveda velja le v primeru negativnega testa. Če pa je hitri test pozitiven, sledi potrjevanje s PCR testom. Potrdila o negativnem hitrem testu izdajajo tudi v zabojniku v atriju ZD Kranj vsak delovnik od 14. do 18. ure. Lahko pa ga posameznik pridobi tudi sam na portalu zVEM, na katerem je testiranje zabeleženo v trenutku, ko testiranec prejme sporočilo SMS.