V Kranju največ cepljenih s cepivom Pfeizer

Slika: Pixabay.com

Cepljenje v Kranju poteka brez zapletov, še posebej dobro se obnese novo cepilno mesto v vojašnici Petra Petriča, saj je na voljo tudi dovolj parkirnih mest in ni več slabe volje zaradi parkiranja. Kot so sporočili iz Mestne občine Kranj je osebje Zdravstvenega doma Kranj doslej v Kranju proti covidu-19 cepilo več kot 17.000 ljudi. Prvo dozo cepiva je prejelo 12.872 ljudi, drugo 4365. Resnih stranskih učinkov po navedbah ZD Kranj ni bilo. Največ ljudi je bilo cepljenih s cepivom Pfizer (5710 z enim odmerkom, 3380 z dvema) in Moderna (3754 z enim, 984 z dvema). S cepivom AstraZeneca se je v Kranju cepilo 3408 ljudi.

 

»Cepiva so enakovredna in varna. Zato tiste, ki oklevajo, ali naj se cepijo z AstraZeneco ali ne, prosimo, da se odločijo za cepljenje. V Kranju nismo zabeležili nobenih neželenih stranskih učinkov. Zavedati pa se moramo tudi tega, da spremni list vsakega zdravila navaja stranske učinke. In kljub temu jih jemljemo. Smo v epidemiji, ki jo bomo premagali le s cepljenjem,« je javnost k odločitvi za cepljenje proti covidu-19, ki je prostovoljno in brezplačno, pozvala direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura.

Za cepljenje proti covidu-19 v Kranju še vedno velja prijava na spletu. Pri prijavljenih, ki si pozneje premislijo, zdravstveno osebje to označi in jih ponovno uvrsti na seznam, ko se prijavljeni odločijo, da bi se vendarle cepili. Vrstni red cepljenja določa strategija na državni ravni. Za vse, ki imajo pomisleke o cepljenju, zakaj se cepiti, kaj pomeni kolektivna imunost, kako delujejo cepiva in odgovori na druga najpogostejša vprašanja, ki se porajajo glede cepljenja proti covidu-19, so zbrana na portalu Nacionalnega inštituta za javno zdravje Cepimo se.