Tudi pešci lahko veliko pripomorejo za boljšo vidljivost na cesti! Dve nesreči, vloma in razgrajač

Slika: Pixabay

Na Jesenicah so včeraj jeseniški policisti obravnavali prometno nesrečo, v kateri sta bila udeležena peška in voznik osebnega avtomobila. Nesreča se je zgodila pozno popoldan, policisti pa so ugotovili krivdo voznika, ki na semaforiziranem križišču ni vozil s tako hitrostjo, da bi peški omogočil varno prečkanje ceste. Peški je povzročil lahko telesno poškodbo.

Pri tovrstnih nesrečah gre največkrat za to, da se spregleda pešce ali zaradi prehitre neprilagojene vožnje na križišču. Zato opozarjajo voznike, da bodite na križiščih še posebej  pozorni na pešce in naj jim odstopite prednost, če jo imajo. Hitrost svoje vožnje pa povsod prilagodite razmeram na cesti in vidljivosti. Vozite previdno, izven naselij po sredini voznega pasu, da zmanjšate  možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Kaj lahko storite pešci?

 • Temna oblačila pešcev so v tem delu leta, ko je svetli del dneva krajši in
  ko so vremenske razmere manj ugodne, vidljivost je zaradi dežja ali megle slabša, manj primerna za varno udeležbo v prometu.
 • Za varnejšo udeležbo pešcev v prometu zato policisti svetujejo, da uporabljate svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost (odsevni trakovi, kresničke). Zaradi odsevnih teles boste kot pečec bolj vidni, tudi na razdalji več kot 100 metrov, voznik pa ima zato več časa, da se vam izogne.
 • Hodite po pločnikih oz. ob levem robu ceste v smeri hoje, cesto pa prečkajte na označenih prehodih za pešce in dosledno upoštevajte prometne predpise.

Danes ponoči se je na avtocesti zgodila prometna nesreča, v kateri je  voznik osebnega avtomobila zapeljal s ceste, zaradi neprilagojene hitrosti. Okoliščine kažejo na samoudeležbo voznika v nesreči.

Ponovno velja opozoriti, da prilagodite vožnjo:

 • omejitvam,
 • svojim sposobnostim za vožnjo,
 • lastnostim in stanju ceste,
 • preglednosti na cesti,
 • gostoti in drugim značilnostim prometa,
 • vremenskim razmeram ter
 • značilnostim vozila in tovora.

Kranjski policisti so včeraj že takoj zjutraj pridržali moškega, ki je v gostinskem lokalu pod vplivom alkohola kršil javni red in mir. Ker ni upošteval ukrepov policistov in ker je pod vplivom alkohola s kršitvami nadaljeval, je bil pridržan do streznitve.


Na Kurilniški ulici na Jesenicah so kriminalisti včeraj obravnavali vlom v skladišče podjetja. Iz prostorov so ukradli športne artikle. V Srednji vasi v Bohinju pa je bilo vlomljeno v gospodarsko poslopje, ukradli pa so orodje.