V petek, 29. septembra 2017, so pod okriljem Društva upokojencev Tržič in ZŠAM Tržič, organizirali trening varne vožnje za starejše voznike na poligonu Centra varne vožnje ZŠAM Celje v Ljubečni.

Program treninga varne vožnje se je izvajal na suhi, mokri in spolzki podlagi. Udeleženci treninga so se na kar se da varen, nazoren in učinkovit preizkusili na suhi, mokri in spolzki podlagi ter tako pridobili znanja za reagiranje v situacijah, ki se pogosto pripetijo tudi v vsakdanjem realnem cestnem prometu. Posebne vodne ovire, ki jih upravlja računalniško podprt sistem, so na zelo realističen način prikazale različne prometne situacije-ovire. Tako so udeleženci spoznali, kako pomembno je, da se nastalo prometno situacija pravilno oceni, jo predvidi in se nato v njej pravilno ukrepa.

Namen treninga varne vožnje je bil, da je vsak udeleženec dojel pomen hitrosti za varno udeležbo v cestnem prometu, pravilno uporabo sodobnih tehnologij vgrajenih v lastne avtomobile, pravilno reagiranje v izjemnih situacijah in ne nazadnje pomen pnevmatik za lastno varnost kot tudi varnost ostalih udeležencev v prometu.

Trening varne vožnje se priporoča vsem voznikom, ne glede na starost in vozniški staž, saj tako spoznajo lastnosti svojega avtomobila v ekstremnih razmerah in situacijah in tako pod budnim očesom inštruktorjev varne vožnje, pridobijo pomembna znanja za varnejšo udeležbo v cestnem prometu.

Medtem ko so se starejši urili v varni vožnji z avtomobili, pa so v OŠ Križe, mlajši pokazali svoje znanje vožnje s kolesom. Na pomoč pri izvedbi so jim priskočili prostovoljci ZAŠM Tržič in tako so skupaj s policistoma PP Tržič zagotovili varnost na prometnih površinah, kjer so kandidati, v realnem okolju, pokazali pridobljena znanja in veščine.

Najprej so opravili pregled koles in kolesarske opreme, zlasti čelad in njihove namestitve na glavah učencev, nato pa so učenci pristopili k izpitni vožnji.

Kolesa so bila brezhibna, učenci pa ustrezno usposobljeni za vožnjo v realnem prometnem okolju. V občini Tržič spretnostnega in prometnega kolesarskega poligona sicer nimajo.

Vsem učencem pa čestitke za opravljen kolesarski izpit in previdno na cesti ?