Tradicionalni slovenski zajtrk bo ta petek

Slika: gov.si

Zajtrk je pomemben del naših prehranskih navad, ker je del zdravega prehranjevanja, hkrati pa je pomembno, da je sestavljen iz zdravih, slovenskih sestavin. Z nakup lokalnih živil pripomoremo tudi k ohranjamo slovenskega podeželja in slovenskega kmetijstva. Zdrave prehranjevalne navade so še posebej pomembne za otroke. Zato je pobuda Ministrstva za kmetijstvo, da prihodnji petek, 11. junija, v šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok pripravijo “nadomestni” Tradicionalni slovenski zajtrk, naletela na pozitiven odziv. Sicer je Tradicionalni slovenski zajtrk organiziran vsak tretji petek v novembru, na dan slovenske hrane, vendar ga lani ni bilo možno pripraviti zaradi epidemioloških razmer ter posledično zaprtih šol in večine vrtcev. Izvedli pa smo ga lahko doma, v okviru družine.

Tradicionalni slovenski zajtrk se je v preteklih letih iz šol in vrtcev preselil tudi v druge ustanove, na naša delovna mesta in v naše domove. Prihodnji petek imamo znova priložnost, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane, da posežemo po lokalno pridelani hrani, podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja ter seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane. Bodimo še posebej pozorni na to, kaj imamo na krožniku.