Ta teden z akcijo nad prehitre voznike

Policisti bodo med 21. in 27. avgustom izvajali evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti. Namen nadzora je spodbuditi voznike, naj vozijo previdno in varno.

Poostren nadzor hitrost bo na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do kršitev in prometnih nesreč, ter na cestah v bližini šol. S tem se začenjajo tudi  priprave na aktivnosti ob začetku šolskega leta. Naslednji teden se v šolske klopi vračajo otroci, ki so ena izmed najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu, zato je nujno, da v bližini šolskih poti zmanjšajo hitrost vožnje oz. jo prilagodijo razmeram na cesti.

Varna pot v šolo 

Prav neprilagojena hitrost je namreč na slovenskih cestah še vedno glavni razlog za prometne nesreče z najhujšimi posledicami.

Do 20. avgusta 2017 se je na gorenjskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo:

  • 156 prometnih nesreč, od tega 63 v naselju in 93 zunaj naselij.
  • Zaradi neprilagojene hitrosti so umrli štirje udeleženci (skupno letos 6), 82 jih je utrpelo telesne poškodbe, v 71 nesrečah pa je nastala samo materialna škoda.

Umrla sta dva kolesarja in dva voznika osebnih avtomobilov.

  • En kolesar je bil žrtev prehitrega voznika,
  • drugi kolesar je nesrečo povzročil zaradi neprilagojene hitrosti vožnje kolesa;
  • en voznik je po nesreči zaradi neprilagojene hitrosti in neuporabe varnostnega pasu padel iz vozila in kasneje umrl,
  • drugi pa je trčil v objekt ob cesti in prav tako umrl.

V istem obdobju je na slovenskih cestah življenje izgubilo 81 udeležencev, v enakem obdobju lanskega leta 89 (9 % manj). Izmed vseh umrlih je kar 34 (v enakem obdobju lani 26) udeležencev umrlo v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, kar predstavlja 42 odstotkov vseh smrtnih žrtev.

Več o akciji:
Akcija SPEED

Vir: PU Kranj