Sejem dolgožive družbe

Slika: Pixabay.com

V Kranju se bo 19. oktobra 2021 odvijal sejem posebne vrste, Sejem dolgožive družbe na temo duševnega zdravja starejših. V okviru dogodka bo potekala okrogla miza s strokovnimi predavatelji, odprli bodo tudi demenci prijazno točko. Sočasno, pa tudi še naslednji dan, bo na Slovenskem trgu potekal Dan odprtih vrat, prav tako na temo duševnega zdravja starejših. Na stojnicah se bodo predstavljali različni razstavljavci s storitvami za starejše in v podporo duševnemu zdravju.

Cilj prireditev je spodbuditi vključenost starejših v aktivnosti, ki jih ponujajo lokalne organizacije in društva, poleg tega pa bodo na dnevu odprtih vrat predstavili tudi tehnike sproščanja, spopadanje s stresom, umovadbo, ki predstavlja vaje na papirju in gibalne vaje za krepitev ravnotežja, spomina in koncentracije, predstavili bodo tudi mobilno Demenci prijazno točko, program pa bo popestrilo tudi kolo sreče z vprašanji, sestavljanje lesene kocke, igra spomina in predavanje o invazivnih tujerodnih rastlin.

Dan odprtih vrat bo potekal v torek in sredo, 19. in 20. oktobra 2021, med 10. in 13. uro na Slovenskem trgu v Kranj, v primeru slabega vremena pa v avli Mestne občine Kranj. Na stojnicah se bodo predstavile organizacije in društva, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem starejših ter njih in druge zainteresirane občane seznanile z aktivnostmi v občini in viri pomoči, ki so jim na voljo. Svoje dejavnosti bodo predstavili Center za krepitev zdravja, Ljudska univerza Kranj, Center za psihološko svetovanje Posvet, Dom upokojencev Kranj, Mestna knjižnica Kranj, Zavod RS za varstvo narave, Ozara Slovenija – enota Kranj, Šent – Slovensko združenje za duševno zdravje, Center za socialno delo Gorenjske in Nacionalni inštitut za javno zdravje.