Z novim odlokom, ki ureja promet v Kranju in okolici, je pred nekaj dnevi začel »delovati« nov sistem, ki omogoča oz. onemogoča vstop v staro mestno jedro Kranja. O tem smo na našem portalu že pisali v članku Kdo in pod kakšnimi pogoji se lahko z avtom zapelje v stari del Kranja, kjer so nove ureditve tudi zapisane. Glede enkratnega vstopa v staro mestno jedro smo zapisali:

Enkratni vstop v mestno jedro

  • Vstop v mestno jedro bo možen tudi brez dovolilnice, vendar ta ne bo brezplačen.
  • Enkratni vstop in izstop iz mestnega jedra bo dovoljen, če boste plačali 5 €, vendar pa se vozilo v mestnem jedru ne bo smelo zadrževati dlje od dveh ur.
  • Vozilo boste lahko ustavili zunaj označene parkirne površine, vendar ne dlje kot 30 min (to ne velja za območja popolne prepovedi prometa od 10. ure dopoldan do 6. ure zjutraj naslednjega dne ), potem ga bo treba umakniti na označeno parkirno mesto. Če prostega parkirnega mesta ni, bo vozilo moralo zapustiti mestno jedro.

Na podlagi zapisa na enem od socialnih omrežij, pa so se ob vstopanju pojavile težave, predvsem pa neodobravanje novega režima. Uporabnik je zapisal, da je bila na vstopni točki pri Valterju, norišnica, ker starši, ki vozijo otroke v glasbeno šolo, balet in razne druge dejavnosti, nimajo več možnosti vstopa za 30 minut. Sledili so komentarji, da so mestni svetniki s tem odlokom zadali še en žebelj v krsto vsem, ki opravljajo dejavnost v mestnem jedru. Poleg tega sistem sploh ne deluje pravilno, med drugim pa omejujejo vstop tudi invalidom.

Odzval se je mestni svetnik Zoran Stevanović, ki je bil omenjen tudi v enem od komentarjev in sicer kot eden izmed redkih, poleg Janeza Černeta, ki je pokazal posluh za nasprotovanje odloku, ki je prišel s strani Civilne iniciative in KS Center. Na povezavi si lahko preberete mnenje KS Center o Odloku o urejanju prometa, ki je bilo poslano dne 21.02.17. Stevanović je tudi zapisal, da se bo na prošnjo, da se ponovno omogoči  pol urni vstop vsem in to 24 ur na dan, odzval takoj, če se ni že.

Omenjeno mnenje podpira izjave Zorana Stevanovića, katerih zapis najdete v galeriji, da se stanovalci z novo ureditvijo ne strinjajo. Pojavlja se vprašanje, kdo je odgovarjal na ankete, ki jih je izvajala Mestna občina Kranj; ankete, ki naj bi bile osnova za sestavo novega odloka o ureditvi prometa v Kranju. Iz mnenja KS Center lahko rečemo, da očitno ne med dejanskimi stanovalci, obiskovalci in podjetniki starega mestnega jedra.

Problem glede samega vstopa v mestno jedro se je res začel s starši, ki svojih otrok ne morejo pripeljati do mest, kjer se izvajajo dodatne dejavnosti in s 100% gotovostjo lahko trdim, da se bodo našli taki, ki bodo pripomnili, da so otroci razvajeni in da bi lahko šli peš teh 100 metrov. Morda to res drži, ne pozabimo pa na invalide, na podjetja, na trgovine, serviserje, dostavne službe, predvsem pa na stanovalce. Stari del Kranj že tako umira in propada, argumenti, ki so bili podlaga za novo prometno ureditev, pa ne držijo vode, vsaj glede na Mnenje podano s strani tistih, ki pa to živijo vsak dan. Res priporočamo, da si njihovo mnenje preberete! Je bilo res potrebno?