Radovljiški policisti so včeraj v dopoldanskem času ustavili voznika tovornjaka s priklopnikom, ki je prevažal hlodovino. Po slovenskih cestah je dovoljena vožnja skupine vozil z največjo dovoljeno skupno maso 40 ton. V tem primeru je skupina vozil skupaj s tovorom tehtala več kot 51 ton, kar je več kot 11 ton od dovoljene največje skupne mase 40 ton.

 

Vozniku so odredili tehtanje skupine vozil in pri tem ugotovili, da naložen tovor presega največjo dovoljeno skupno maso za več kot 11 ton oziroma 28 %.

Skupina vozil je bila zaradi presežene največje dovoljene skupne mase izločena iz prometa. Taka vožnja je nevarna in neodgovorna, saj ni šlo za manjša odstopanja, ampak za občutno prekoračitev največje dovoljene skupne mase. Lahko si predstavljate kaj bi bilo, če bi se tak tovor prevrnil, ali pa bi ta voznik moral zavirati v sili. Namreč vsaka dodatna obremenitev vozila pomeni tudi daljšo pot ustavljanja.

Za voznika policisti vodijo prekrškovni postopek. Predvidena kazen za tak prekršek znaša 600 evrov. Prav tako policisti vodijo prekrškovni postopek za pravno osebo. Predvidena kazen je 1.800 evrov.

Preventiva: Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je tovor pravilno naložen in pripet. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila nalaganja in pritrjevanja, se o njih pravočasno poučite. Najpogosteje so ravno utrujenost voznika, neustrezno naložen tovor in neprilagojena hitrost usodna kombinacija. Ob tej priložnosti znova opozarjamo vse voznike tovornih vozil in avtobusov, da upoštevajo prometna pravila, pravilno naložijo in pritrdijo tovor, ter zagotovijo primerno varnostno razdaljo. Upoštevajo naj predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, saj bodo s tem največ naredili za svojo varnost ter varnost drugih udeležencev v cestnem prometu.

Policisti bodo z nadzori tovornega prometa in avtobusov nadaljevali tudi v prihodnje.

 

Spletno uredništvo