Prvi odmerki cepiva prispeli v Slovenijo

Slika: Pixabay.com

Marija Magajne, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje je potrdila, da je danes v Slovenijo prispelo 9750 odmerkov cepiva, ki bodo danes pripravljeni in jutri prepeljani do zdravstvenih domov, katerih mobilne enote bodo v nedeljo izvedle cepljenje v domovih starejših občanov. Najprej se bodo cepili stanovalci in zaposleni DSO-jev, ki niso bili okuženi, cilj pa je, da bi bilo cepljenih čim več stanovalcev in delavcev DSO-jev.              Do konca leta bo v Slovenijo prispelo 16.575 odmerkov cepiva. Toliko oseb bo tudi cepljenih. Enaka količina odmerkov se nato pričakuje vsak teden v prihodnjem letu. Po treh tednih bo pri istih osebah izvedeno še cepljenje z drugim odmerkom cepiva, da se zagotovi čim večja zaščita cepljenih.

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ je poudaril, da epidemije ne bo rešilo cepivo, ampak cepljenje, ki edino rešuje življenja. Odločitev za cepljenje je povsem racionalna, zato ni časa za teorije zarote in lažne preplahe. Ni razloga, da se ne bi cepili.

Kolektivna imunost bo dosežena, ko bo cepljene najmanj 60 odstotkov populacije. Kdaj jo bomo dosegli, je odvisno tudi od vsakega posameznika. Imunost po cepljenju je večja kot po preboleni bolezni, ni pa še jasno, kako dolga je. Nekatere raziskave kažejo, da je najmanj osem mesecev.

Število hospitaliziranih se je znižalo pod 1.200 oseb, a sprostitev ukrepov mora potrditi vlada. Epidemiološka situacija se izboljšuje, vlada skrbno spremlja, kako napredujemo. Pomemben vpliv na sproščanje ukrepov pa bo imelo tudi cepljenje. V nedeljo bo precepljenih velik del starostnikov v DSO-jih. Cepljenje se bo nadaljevalo po dinamiki 16.000 vsak teden, na mesec bo tako cepljenih približno 60.000 ljudi. Vlada bo ukrepe sproščala upoštevaje izboljševanje epidemiološke slike, kot tudi glede dinamiko izvajanja cepljenja.