Prešernov smenj v Kranju je med najbolj prepoznavnimi prireditvami ob slovenskem kulturnem prazniku. Kranj se bo tradicionalno, že enaindvajsetič, prelevil v prizorišče pestrega kulturnega in umetniškega programa ter raznoliko sejemsko ponudbo in tako počastil spomin na največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna.

Prešernov smenj bodo v četrtek, 8. februarja, ob spomeniku dr. Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem ob 11. uri slovesno odprli predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Ulice in trge mesta bodo na ta dan zavzeli mojstri domače in umetnostne obrti, dogajanje bodo popestrile recitacije Prešernovih pesmi pred Prešernovim gledališčem, nastopi pevskih zborov in folklornih skupin, zaigrali bodo lajnarji, številne kulturne ustanove pa bodo brezplačno odprle svoja vrata.

Kulturni dan v Gorenjskem muzeju

Gorenjski muzej v gradu Khislstein na kulturni praznik pripravlja brezplačna vodstva po razstavah ter delavnice za otroke. Vrata na široko odpirajo tudi v Prešernovi hiši, kjer bo ob 13. uri potekalo javno vodstvo po stalni razstavi Prešeren – Pesnik,  in v Mestni hiši, kjer bo ob 14. uri javno vodstvo po občasni razstavi Bi ga zibal ali zvrnil, 210 let od konca Ilirskih provinc.

Na predvečer kulturnega praznika bo Gorenjski muzej v Prešernovi hiši odprl tudi razstavo V tej hiši je bival in umrl prvak slovenskih pesnikov – 60 let Prešernovega spominskega muzeja. V kratki predstavitvi razstave so zapisali: »Mineva 60 let, odkar je Prešernov spominski muzej odprl svoja vrata za javnost. Vsestranski kulturni delavec Črtomir Zorec je že vsaj poldrugo desetletje pred odprtjem s somišljeniki začel s pobudami za preureditev hiše, v kateri je dr. France Prešeren živel, v muzej. Od leta 1964 do danes so se v muzeju zamenjale tri stalne razstave in s tem so se spremenili tudi pogledi na predstavitev Prešernovega pesništva, življenja in dela.« Podrobnosti najdete na spletni strani Gorenjskega muzeja.

Prešerno v Mestni knjižnici Kranj

Knjižnica bo na Prešernov dan praznično odprta med 10.00 in 16.00, ko bodo za otroke na voljo številne brezplačne aktivnosti, v tem času pa bo mogoča tudi izposoja knjig. Za male in malo večje obiskovalce pripravljajo kviz, knjižnični lov za zakladom, ustvarjalno delavnico, predstavo, koncert in mali maraton glasnega branja. Celoten program je na voljo na spletišču Mestne knjižnice Kranj.

Prešernov dan v Layerjevi hiši

V Layerjevi hiši ob prazniku vsebine na ogled ponujajo obiskovalcem ob 10. uri. V Stolpu Škrlovec pripravljajo predstavo za otroke, v drugih galerijskih prostorih Hiše pa bo potekal voden ogled razstav z umetnicami Suzano Brborović, Ano Janež, Laro Žagar in Hannah Koselj Marušič, pesniški pop-upi na terasi in Layerjev knjižni sejem. Več o dogajanju ob 8. februarju preberite na spletni strani Layerjeve hiše.

Vodeni ogledi Prešernovega gledališča

Prešernovo gledališče obiskovalce med 13. in 16. uro vabi  v zaodrje in druge skrite kotičke gledališča, kjer ustvarjajo predstave. Ogledi bodo potekali vsakih trideset minut, brezplačne vstopnice bodo na dan dogodka na voljo pri blagajni gledališča.

Ob 18. uri bo v gledališču potekal tradicionalni »Shod muz na kranjskem Parnasi«. Letošnji Prešernovi nagradi, največji priznanji za umetniški življenjski opus na Slovenskem, sta prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk in baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog dr. Henrik Neubauer.

Nagrade Prešernovega sklada pa so dobili pesnica Miljána Cunta, dramska igralka Jana Zupančič, mezzosopranistka Nuška Drašček, stripar Ciril Horjak, scenaristka in režiserka Sara Kern, in grafični oblikovalec Tomato Košir. Pogovor z nagrajenci bo vodila publicistka in novinarka Patricia Maličev.

Ogled mesta

Med smenjem si obiskovalci lahko ogledajo številne znamenitosti Kranja: Zvonik cerkve sv. Kancijana, Rove pod Starim Kranjem, Informacijski center SOS proteus in staro mesto jedro. Ob kulturnem prazniku Zavod za turizem in kulturo Kranj obiskovalcem omogoča vodene oglede po znižani ceni.

Še več o dogajanju si lahko preberete na spletni strani Visit Kranj.

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Kranj