Premiera knjige o tehniki alpskega smučanja BITI MOJSTRSKI! avtorja Sandija Murovca

V četrtek smo lahko bili priča zelo svečanemu dogodku – premieri knjige BITI MOJSTRSKI!. Avtor knjige v vlogi gostitelja in organizatorja dogodka – Sandi Murovec – je napolnil kino dvorano v kranjskem Cineplexx-u, kar si slovenska športna stroka lahko šteje v veliko čast.

Alpski smučar, demonstrator, trener, oblikovalec – vsestranski Sandi oz. Muri pravi, da knjiga predstavlja zadnji del trilogije o tehniki alpskega smučanja, katero je začel s knjigo in izobraževalno – dokumentarnim filmom Na kanto, nato je v sodelovanju s Tino Maze razkril skrivnosti tehnike, s katerimi je naša šampionka dosegala rekorde in z njo naredil film 7 do USPEHA, sedaj pa se je vrnil h knjigi in te skrivnosti ter vse svoje več desetletno znanje s področja tehnike alpskega smučanja prenesel v knjigo, poimenovano BITI MOJSTRSKI!

Dogodek je potekal v obliki diskusije s častnimi gosti – eminentnimi osebnostmi slovenske športne stroke. V prvem delu dogodka so nastopali FILIP GARTNER, dolgoletni trener in legenda alpskega smučanja z dolgoletno trenersko zgodovino doma in v tujini, dr. BLAŽ LEŠNIK, predsednik in direktor Zveze smučarjev in trenerjev Slovenije in ANDREJ LUKEŽIČ, strokovni sodelavec sedanje moške reprezentance za svetovni pokal.

Sandi Muravec, Sara Isakovič, Lori Muravec

V drugem delu dogodka sta nastopili Sara Isakovič, najuspešnješa slovenska plavalka in Lori Murovec, alpska smučarka sedanje mladinske generacije in hčerka avtorja knjige. Sara je spregovorila o strahovih, ki jih vrhunski športniki doživljajo v svojem perfekcionizmu do sebe in svojih rezultatov in kako se optimalno soočiti z njimi. Lori nastopa v knjigi kot glavni smučarski lik, saj je želel avtor na primeru mlajše oz. Sedanje začetne generacije smučarjev pokazati vso tehniko in nasvete.

Praksa je še enkrat potrdila dejstvo, da prave vsebine dozorevajo dlje časa, toliko bolj, kadar so osnovane na dokazano vrhunskih izvedbah ali celo njihovih uspešnih potrditvah na najvišjem možnem nivoju. O svojem prefinjenem dojemanju tehnike in njenih podrobnosti, ki očem povprečnega opazovalca največkrat ostanejo skrite, v knjigi spregovori tudi Tina Maze – naša najuspešnejša tekmovalka vseh časov in smučarka, s katero je avtor v času njene samostojne poti sodeloval kot osebni demonstrator.

Prepričani smo, da bo knjiga dobrodošla pomoč mnogim športnikom, smučarskim navdušencem, učiteljem in trenerjem smučanja, staršem, tekmovalcem pa morda bližnjica do boljšega razumevanja in nadgradnje njim lastne tehnike.

In kot je zapisal Filip Gartner v svojem uvodu:

Vsebine so izjemno sodobne, široke in predvsem vrhunsko opisane, zato bodo uporabne tako za učenje začetnikov kot treniranje vrhunskih tekmovalcev, od otroških kategorij do odraslih smučarjev, posameznikov in skupin. Avtor s svojim delom na terenu, izjemnimi izkušnjami in tekočim znanjem, brez zadržkov odkriva novosti, opozarja na spremembe in vse skupaj uspešno prenaša v celotno razvojno piramido. Lahko zapišem, da je Muri eden redkih strokovnjakov, ki se neprestanega razvoja vsega, kar je povezanega z alpskim smučanjem, tudi dejansko zaveda!“