Pregled vikend dogajanja: Nesreče, vlomi in ostala kaznjiva dejanja

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih dveh dneh sprejel sledeča obvestila:

  • sedem  obvestil o prometnih nesrečah, od tega za eno s telesnimi poškodbami. Gre za trčenje v pešca pri vojašnici v Kranju in telesne poškodbe v petek popoldan;
  • kar osemnajst obvestil o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter deset v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete so policisti obravnavali prijave sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom, zatajitev in poškodovanje tuje stvari.

V Kranjski Gori so policisti obravnavali padec kolesarja v kolesarskem parku in telesne poškodbe pri njem.

V dveh primerih so policisti obravnavali požar na osebnem avtomobilu. V enem primeru včeraj ponoči na avtocesti, dopoldan pa na parkirišču izhodišča za odhod v gore v Tržiču. Obakrat gre za dogodek brez znakov tuje krivde.

V soboto ponoči so kranjski policisti na Planini pri kontroli območja na javnem kraju našli moškega, ki je kazal znake močne opitosti od alkohola in je bil neodziven. Na kraj so poklicali reševalce, ki so moškega odpeljali v zdravstveno ustanovo.

Včeraj zvečer so policisti z avtoceste pri Torovem odstranili kolesarja. Obravnavan je bil državljan Japonske.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli štiri vozila.

Ceste so mokre in spolzke. Vozite previdno. Mokre razmere niso primerne za udeležbo voznikov enoslednih vozil v prometu, ki naj počakajo na suho vreme.

V aktualnem vremenu se ne odpravljajte v gore.

Vlomi

Na Cesti Jaka Platiše v Kranju je bilo v petek ponoči vlomljeno v osebni avtomobil. Pri vlomu se je na vozilu sprožil alarm. Storilec je s kraja pobegnil. V petek dopoldan med 10. in 12. uro je bil izvršen vlom v stanovanjsko hišo na Črnivcu. Odtujen je bil denar. Danes ponoči pa je bilo na Ljubljanski cesti vlomljeno v delovni zabojnik in odtujene cigarete.

Policisti so v dveh primerih obravnavali še odtujitev pozabljenega denarja na bankomatu. Obakrat so ga vzeli naključni mimoidoči. Za eno dejanje policisti že obravnavajo dve osebi, v drugem pa je kaznivega dejanja Zatajitev osumljena neznana oseba. Kdor si protipravno prilasti tujo stvar, ki jo je našel ali je do nje po naključju prišel, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Ne bodite pozabljivec, ravnajte odgovorno, navsezadnje gre za vaš denar.

Uporaba airsotf orožja

Kranjski policisti so včeraj popoldan na Planini obravnavali prijavo rabe airsoft orožja na javnem kraju proti osebi z razdalje. Za dejanje že obravnavajo eno osebo, na kraju so našli airsoft plastične kroglice, samo pištolo pa so zasegli. O dejanju vodijo prekrškovni postopek.

Težavno ustavljanje pijanega voznika

Danes ponoči so kranjski policisti na cesti od Kranja proti Medvodam obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki jim dlje časa ni ustavil. Vozil je tudi nezanesljivo. Po ustavitvi so pri njem ugotovili visoko prisotnost alkohola (0,62 mg/l) in več drugih kršitev prometnih pravil, zaradi katerih ga obravnavajo v prekrškovnem postopku. Voznika obravnavajo tudi zaradi neupoštevanja ukazov policistov med postopkom.

Napotki za čim manj neprijetnosti med počitnicami

Jutri se začnejo počitnice in običajno tudi dopusti. Imejte miren in varen teden.
Bodite strpni in previdni v prometu! Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, predvsem pa so zelo obremenjeni turistični kraji.

V primeru lepega vremena se na cestah pričakuje več motoristov in kolesarjev na katere morate biti še bolj pozorni saj oboji predstavljajo rizično in ranljivo skupino v prometu.
Uporabite manjše, manj  obremenjene mejne prehode. Potovalne dokumente morate imeti pri sebi tudi na slovensko-avstrijski meji.

Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi. Svojih odhodov na oglašujte na družbenih omrežjih. Za varovanje doma uporabljajte kombinacijo samozaščitnih ukrepov ter mehanskega in tehničnega varovanja.

Na javnih krajih pazite na svoje stvari.